Beigrad

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak poručio je da za Srbiju i Kosovo "nema evropske budućnosti ako ne bude normalizacije njihovih odnosa i implementacije sporazuma".

Lajčak je u Beogradu, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ponovio da napadači na policiju Kosova u Banjskoj moraju biti izvedeni pred lice pravde, kao i da se taj incident mora detaljno istražiti.

Izaslanik EU je rekao i da zapadne zemlje snažno osuđuju ovaj napad i dodao da se očekuje i potpuna saradnja Srbije po ovom pitanju.

Pored Lajčaka, sastanku sa Vučićem prisustvovali su izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar), kao i savetnici lidera Francuske, Nemačke i Italije.

Pre Beograda je "velika petorka" imala sastanak sa premijerom Kosova Aljbinom (Albin) Kurtijem u Prištini.

Vučić je sastanak u Beogradu na svom Instagram profilu opisao kao "težak".

"Verujem da ćemo u narednom periodu pronaći put za izlazak iz krize. Narednih dana očekujem važne sastanke u Briselu", stoji u objavi.

Vučić je uoči sastanka,na obeležavanju 15 godina od osnivanja Srpske napredne stranke (SNS). rekao da u Beograd dolazi "petorka velikih, jakih, najjačih" i da će danas biti "verovatno jedan od najtežih dana za Srbiju" i za njega lično.

Dodao je da će "čuvati" Srbiju, "ma koliko da ih je i ma koliko da su silni".

Šta je rečeno u Prištini?

Miroslav Lajčak je nakon sastanka u Prištini izjavio da su dešavanja u Banjskoj promenila situaciju, ali da dijalog nema alternativu.

"Jer donosi normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije i otvara evropski put Kosova i Srbije", rekao je on.

"Događaji od 24. septembra jasno pokazuju da su deeskalacija i normalizacija sada hitnije nego ikada ranije. Svako uslovljavanje ili odlaganje je neprihvatljivo. Očekujemo od Kosova i Srbije da ispune svoje obaveze proistekle iz dijaloga", rekao je Lajčak u Prištini.

Naveo je i da Kosovo, ako želi da napreduje ka EU, mora da bez odlaganja da formira Zajednicu opština sa srpskom većinom, koja bi Srbima na Kosovu pružila veću autonomiju.

Lajčak je u Prištini poručio da je 'petorka' došla sa planom o kome će razgovarati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali nije želeo da precizira o čemu se radi.

Portparol EU Peter Stano izjavio je ranije da je cilj poseta takozvane "velike petorke" Prištini i Beogradu da se postigne konkretan napredak u primeni Sporazuma o putu normalizacije odnosa, kao i da se smire tenzije posle najnovijih dešavanja.