Sastanak u Briselu

"Premijer Kosova Albin Kurti nažalost nije bio spreman za korak napred", rekao je visoki predstavnik EU Josep Borrell nakon sastanka evropskih predstavnika sa liderima Srbije i Kosova.

U Briselu je održana nova runda dijaloga na najvišem političkom nivou, prva nakon izbijanja nasilja na sjeveru Kosova krajem maja, kojim su dodatno zaoštreni odnosi između Prištine i Beograda, ali i Brisela i Prištine.

Borrell je naveo da Kurti nije želeo da prihvati osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Kurti je, prema Borrellevim riječima, rekao da prvi korak treba da bude prepoznavanje Kosova kao nezavisne države.

Borrell je prenio da su dve strane imale suprotstavljene pozicije, da je Kurti prvo želio politički aspekt normalizacije, dok je Srbija želela da počne formiranje ZSO.

"Zato smo mi predložili ono što vidimo kao jedino moguće rješenje danas – omogućavanje da oba procesa teku paralelno", naveo je Borrell.

Borrell je upozorio i da se situacija na sjeveru Kosova i dalje nije smirila, i zamolio obje strane da preduzmu korake za njenu deeskalaciju.

"Danas apelujemo na obe strane da odmah preuzmu akciju na severu Kosova da deeskaliraju situaciju, izbjegnu sve buduće destabilizacije i da odmah omoguće lokalne izbore. Ne možemo da sjedimo i čekamo sljedeću krizu", poručio je Borrell.

Borrell je istakao da je ovo trenutak kada EU stremi ka proširenju. Međutim, naglasio je da je za Kosovo i Srbiju put do EU jedino kroz dijalog.

"Bez normalizacije, neće biti evropske budućnosti ni za Kosovo, ni za Srbiju", poručio je Borrell.