Senat SAD

Američka senatorka Jeanne Shaheen izjavila je da Zakon o ovlašćenju za nacionalnu odbranu za fiskalnu godinu 2024, koji je usvojio Senat, omogućava učešće kosovskih vojnih snaga u multilateralnim vježbama.

Kako se navodi u saopštenju senatorke, koja je i viši član Senatskog komiteta za oružane snage, ona je pomogla da se obezbjedi odredba kojom bi se proširila postojeća ovlašćenja Ministarstva odbrane SAD za obuku vojnih snaga istočnoevropskih partnera u okviru multilateralnih vježbi i proširila ta ovlašćenja kako bi se omogućilo učešće kosovskih vojnih snaga.

Ističe se da su ti napori senatorke posebno važni i pravovremeni usred pogoršanja bezbjednosnih uslova na sjeveru Kosova.

U saopštenju se podsjeća da je Shaheen nedavno predvodila dvopartijsku grupu poslanika u zajedničkom saopštenju pozivajući na smirenje između Kosova i Srbije zbog bezbjednosnih uslova između dvije nacije.

To saopštenje je, podsjeća se, uslijedilo nakon telefonskog razgovora između kosovskog premijera Albina Kurtija i senatora Shaheen, Murphya i Rickettsa, a u njemu su pozvali na smirenost.

Navodi se da su senatori u martu izdali zajedničko saopštenje o privremenom sporazumu postignutom između Srbije i Kosova, kao i da je Shaheen prošlog aprila posjetila Kosovo i Srbiju u okviru posjete kongresne delegacije Balkanu, koja je uključivala i posjetu Bosni i Hercegovini.

Na nagovor Shaheen, Komitet Senata za spoljne poslove održao je prošlog mjeseca saslušanje o Zapadnom Balkanu, koje je usledilo nakon njenog obnovljenog dvopartijskog nastojanja da unapredi zakonodavstvo koje bi promovisalo saradnju između SAD i Zapadnog Balkana.