Susret u Berlinu

Njemački kancelar je nakon razgovora izjavio da je i priznanje nezavisnosti Kosova dio dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

On je naveo da je napredak u dijalogu od "ogromnog" značaja kako za mir i stabilnost u Jugoistočnoj Evropi, tako i za evrointegracije obje zemlje.

Osvrćući se na budući sporazum između Prištine i Beograda, njemački kancelar je rekao da će dokument imati mnogo detalja, ali da će se tu naći i priznanje Kosova.

Kurti: Međusobno priznanje da bude u centru dijaloga

Premijer Albin Kurti je na konferenciji za novinare sa Scholzom takođe naglasio da "međusobno priznanje treba da bude u centru, a ne na kraju procesa" pregovora sa Srbijom.

"Dijalog se mora fokusirati na međusobno priznanje. Priznanje ne treba doći na kraju jednog dugog procesa, nego treba da bude glavni dio procesa", rekao je Kurti.

Kosovski premijer je naveo da je Kosovo "proaktivno i konstruktivno" u dijalogu, te da donosi prijedloge koji su u skladu sa vrijednostima Evropske unije.

"Posvećeni smo brzom postizanju konkretnih rezultata i punoj saradnji", izjavio je premijer Kosova.

Kurti je najavio i da će Kosovo ubrzo predati aplikaciju za članstvo u Savetu Evrope (SE) kao i u Partnerstvu za mir.

Nakon susreta sa Kurtijem, njemački kancelar je primio i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Scholz je na konferenciji za novinare sa Vučićem rekao da sve dogovorene obaveze u dijalogu Srbije i Kosova moraju biti ispoštovane i da jednostrani potezi nisu od koristi.

"Razgovarao sam sa predsjednikom Vučićem koliko je važan napredak u dijalogu koji treba da vodi do sveobuhvatnog sporazuma. Sva otvorena pitanja treba da se riješe u okviru dijaloga, to zahtjeva hrabrost i odlučnost i sve dogovorene obaveze moraju biti ispoštovane", rekao je Scholz.

Vučić: Daćemo sve od sebe ka kompromisu

Vučić je izjavio da će Srbija "dati sve od sebe da se ide ka kompromisnom rješenju".

"Verujem da ćemo imati snage da dođemo do određenog napretka u odnosu sa Prištinom u dijalogu koji za nas nije lak. To sam rekao kancelaru Šolcu i njegovim saradnicima. Mi ćemo dati sve od sebe da idemo ka kompromisnom rešenju, ali ta rešenja ne mogu da budu samo naše želje", rekao je Vučić.

Susret glavnih pregovarača 13. maja

Na inicijativu Olafa Scholza, organizovana je radna večera kojoj su prisustvovali Lajčak, Vučić i Kurti.

"Pozdravljam priliku za razgovor tokom neformalne večere o dijalogu sa premijerom Kurtijem i predsjednikom Vučićem u Berlinu. Zahvalan sam njemačkoj vladi na gostoprimstvu. Nastavićemo diskusiju na nivou glavnih pregovarača 13. maja", napisao je Lajčak na Twitteru.

Uoči večere, Vučić, Kurti i Lajčak su zajedno razgovarali sa specijalnim njemačkim izaslanikom za Zapadni Balkan Manuelom Saracinom, kao i jednim od savjetnika nemačkog kancelara Olafa Scholza.

Njemački kancelar je na konferenciji za novinare izrazio spremnost da ponudi njegove kadrove kako bi se pomoglo dijalogu.

Pokretanje dijaloga, prema izvorima iz njmačke vlade, od velike je važnosti za samog kancelara, koji je ovom pozivnicom pokazao spremnost da se lično uključi kako bi pomogao proces.

Kako tvrde diplomate iz EU, ovaj period je idealan za napredak u procesu. Kako oni upozoravaju, napredak ka postizanju sveobuhvatnog dogovora o normalizaciji odnosa treba da se desi u predstojećem periodu jer su ova i naredna godina idealne kako proces ne bi imao nikakvih smetnji.

Ulazak u 2024. godinu bez sporazuma se smatra "riskantnim" jer počinju predizborni procesi u EU i SAD, zbog čega će prilike na Zapadnom Balkanu, a i dijalog, izgubiti fokus relevantnih aktera iz međunarodne scene.

Albin Kurti, koji je funkciju šefa Vlade Kosova preuzeo u martu prošle godine, samo dva puta se sastao sa beogradskim sagovornikom u dijalogu, Aleksandrom Vučićem.

Oba susreta, koja su održana na ljeto 2021, protekla su u veoma zaoštrenoj atmosferi, a oni se nisu ustručavali da nakon oba susreta optuže i vređaju jedan drugog i pred novinarima.