Dogovor o temama

Premijer Kosova Albin Kurti sastaće se u ponedjeljak po drugi put u Briselu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali nema velikih očekivanja za konkretne pomake ni od ovog njihovog susreta, piše Koha.

Prema riječima analitičara, na ovom sastanku trebalo bi da se postigne dogovor o temama i dnevnom redu za razgovore u narednim mjesecima.

Stručnjak za evropske integracije Besnik Vasolli rekao je da ne očekuje mnogo od predstojećeg sastanka Kurti-Vučić, i da će biti nalik prethodnom.

Dodao je da nije bilo konkretnih odgovora na četiri zahtleva premijera Kurtija i da je očigledno da su strane pozicionirane prema svojim ciljevima.

Vasolli smatra da je rješenje aktivnije učešće Sjedinjenih Američkih Država, kako bi strane započele dijalog i krenule ka sporazumu.

"Biće to sastanak sličan prošlom. Kurti je podnio neke zahtjeve za koje nismo vidjeli konkretne odgovore. Mislim da su obje strane pozicionirane i ne pokazuju spremnost da se pomaknu. Dokle će ići EU da bi ih nagovorila da se pomaknu sa pozicija, znak je pitanja. Možda SAD, koje izgleda da su umješane, imaju priliku da malo lobiraju i imaju pozitivan uticaj na obe strane da nastave dijalog i krenu ka sporazumu“, rekao je Vasolli.

Pesimističan je i Emir Abrashi iz "Demokratije plus“, koji ne očekuje stvarni pomak na sastanku 19. jula, ali se nada da će biti dogovora za ozbiljniji povratak procesu dijaloga.

"Nemam nikakva očekivanja o bilo kakvom stvarnom razvoju događaja na sljedećem sastanku. Međutim, nadam se da će postojati bar dogovor da se procesu dijaloga vratimo na ozbiljan način“, rekao je Abrashi.

Iz Demokratskog instituta Kosova Violeta Haxholi, kaže da će možda biti napretka na sastanku Kurti-Vučić, ali da je Kurtijeva vlada spora i da joj je potrebno vrijeme za pregled i analizu koraka ka postizanju konačnog sporazuma.

"Mogu da kažem da smo optimisti da će dijalog imati konkretne pomake i da ide ka normalizaciji. Međutim, na kosovskoj strani vidimo da vlada želi da odvoji potrebno vrijeme da razvije ovaj proces bez žurbe, pažljivim razmatranjem i analizom koraka ka sporazumu. Zbog toga ne vidimo brzi dogovor“, rekla je Haxholi.

Na prvom sastanku na visokom nivou u okviru nastavka dijaloga između Kosova i Srbije, premijer Kurti je predstavio četiri prijedloga: prelazak šest zemalja Zapadnog Balkana iz CEFTA u sporazum SEFTA, potpisivanje mirovnog sporazuma o nenapadanju između  Kosova i Srbije. Obostrani reciprocitet, uključujući pitanje manjina, tako da Srbi na Kosovu imaju svoje Nacionalno vijeće kao što imaju Albanci i Bošnjaci u Srbiji. Kao konačni prijedlog, Kurti je zahtjevao ostavku Veljka Odalovića u srpskoj delegaciji za nestale.

Pored ovog sastanka na visokom nivou, nedavno je održan i sastanak delegacija Beograda i Prištine na ekspertskom nivou.