Kees Klompenhouwer, šef civilnih operacija Evropske unije, sastao se u Prištini sa premijerom Hashimom Thaqijem. Sastanku je prisustvovao i Yves de Kermabon, šef Misije EULEX-a.

Klompenhouwer je rekao da je sastanak sa premijerom bio veoma koristan. Tokom razgovora naglašena je potreba za stalnom suradnjom između Vlade i EULEX-a, stoji u saopštenju ove misije dostavljenom medijima nakon trojnog susreta.

Komandant za civilne operacije Evropske unije Kees Klompenhouwer predložio je premijeru Hashimu Thaqiju da Vlada Kosova formira radnu grupu za borbu protiv korupcije, čime bi preuzele vodeću ulogu u borbi protiv te pojave.

Premijer Thaqi je izrazio svoju i Vladinu odlučnost za pojačanom borbom protiv korupcije i za uspostavljanjem vladavine prava, bez obzira na etničku ili političku pripadnost.

"Tjesno surađujemo sa EULEX-om koji pomaže Kosovu da ostvari napredak u izgradnji institucija vladavine prava koje funkcionišu na odgovarajući način", naglasio je Thaqi.
U saopštenju EULEX-a ističe se da su se sagovornici saglasili oko bliskog partnerstva koje obuhvata kosovske institucije, u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Kees Klompenhouwer, koji se nalazi u trodnevnoj posjeti Kosovu, odgovoran je za sve civilne misije širom svijeta, poput EULEX-aa, na osnovu zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike Evropske unije.