Na Kosovu vjeruju da su mogući pregovori o takozvnim tehničkim pitanjima između Prištine i Beograda nepohodni i da će na kraju od toga najviše koristi imati sami građani Kosova i Srbije. Ali, iako je teško za poverovat da se može doći do rješenja, na Kosovu kažu da se napori za tim moraju nastaviti.

Bivsi premijer Kosova Agim Çeku, koji je inače učestvovao u pregovorima o statusu Kosova u Beču, izjavio je za RSE da postoji pritisak od međunarodne zajednice da se sjedne za sto i razgovara sa Srbijom. Po njemu, odgovor kosovske strane treba da bude “da, ali”.

“Mi ne smjemo da bježimo od razgovora sa bilo kim zato što smo se odredili i posvetili izgradnji dobrih odnosa sa svim našim susjedima i prema tome nemamo razloga da bežimo od toga. Međutim, ovo “ali” znači da moramo biti jednako predstavljeni i da razgovaramo o pitanjima koja će olakšati život stanovnika obe zemlje,” rekao je Çeku.

On dodaje da je potrebno rješiti pitanja o transportu robe, slobodnom kretanju ljudi, telefonije ali naglašava da se nikako ne treba razgovarati o statusu, zato što je to završena tema. Bivši premijer Kosova kaže da je dijalog o tehničkim pitanjima obaveza prema građanima, te da se mnogi odgovori trebaju zatražiti od Beograda.

“Teško je povjerovati da se može postići rješenje ali mi moramo nastaviti sa našim naporima, da reflektujemo pozitivnom energijom, da dokažemo da smo sada država i da smo kao država konstruktivni faktor”, kaže on.

Teško predvideti ishod

Iz prethodnog iskustva u pregovorima, Çeku navodi da aktuelna vlada Srbije ima više proevropsku orijentaciju i da je tokom razgovora o statusu Kosova uvijek imala umjerene i konstruktivne stavove, te stoga Çeku misli da je to olakšavajuće zato što njihova dijela nisu radikalna.

I kosovski politčki analitičar Belul Beqaj, smatra da nikako nije moguće da se ide napred ukoliko se ne rješe problemi egzistencije, bilo da se radi o struji ili o nestalima.

“Rješenje ovih pitanja je neophodno ukoliko ne želimo da imamo zaleđene odnose između dvije zajednice. Svjesni smo da ove zajednice dijele i krvoproliće ali ne možemo da živimo u budućnosti, i ne možemo da idemo ka EU ako se konstantno prisećamo na prošlost”, kaže Beqaj.

Beqaj takođe veruje da će rješavanje tehničkih problema pomoći u prevladavanju političkih problema.

Na primjer, ako se riješi pitanje električne energije, onda smo u dodiru sa pravnim sistemom, a ako dotaknemo pravni sistem jedne teritorije, onda smo u dodiru i sa političkim sistemom. Tako da što se više budu rješila tehnička pitanja, to smo bliže pomirenju zajednica i zajedničkim rješavanjima, zato što je orijentacija i jedne i druge strane da bude pod krovom EU.

Analitičar, Leon Malazogu, potvrdio je da i Beograd ima veoma veliki interes u rješavanju praktičnih pitanja sa Kosovom, iako bi u Beogradu više želeli da razgovaraju o netehničkim pitanjima.

"Bilo da se radi o nemogućnosti putovanja u Srbiji, ili o struji, dokumentima, ukoliko ovi razgovori ne budu bili uspješni, najveće posljedice na kraju će snositi kosovski Srbi”, kaže Malazogu.

Koliko će pregovori biti uspješni, ukoliko se oni dese, niko nije mogao tačno da predvidi. Ali, zasigurno je da bi rješavanje tehničkih problema između Kosova i Srbije, kao što su struja, sloboda kretanja, sudbina nestalih i ostalo, veoma olakšalo svakidašnji život građana.

RSE