Neprimjerene riječi u Twitter diskusiji

Savjetnik predsjednika Kosova Artan Behrami sukobio se na Twviteru sa nemačkom izvestiteljkom o Kosovu u Evropskom parlamentu Violom von Cramon zbog pada Kurtijeve vlade u vrijeme pandemije, a diskusiju su pratile riječi neprimjerene politički korektnoj debati.

Žestoka Behramijeva reakcija bila je podstaknuta stavom njemačke poslanice koja je pozvala predsjednika Kosova da se ne igra sa kosovskim ustavom u vrijeme pandemije Covid-19 i da dva puta razmisli o tome da li je mudro raspustiti trenutnu vladu.
Behrami je rekao njemačkoj političarki da niko u Evropskoj uniji nije reagovao kada je Skupština Kosova bila prekrivena dimom i suzavcem, kao i da je postala histerična nakon glasanja o predlogu LDK kojim je oboren Albin Kurti sa vlasti.
Thaçijev savjetnik je rekao i da je sramotno kako se Von Cramon stavila na jednu stranu.
Odgovarajući na optužbe Thaçijevog savjetnika, poslanica je tražila od  Behramija da povede računa o rječniku koji koristi u debati.
"Sloboda misli je’ histerija’? Veoma zanimljiva interpretacija u debati. Trebalo bi pažljivije da koristite svoje riječi, gospodine", rekla je njemačka poslanica.
Behrami se nije zaustavio, i ponovo je uzvratio optužujući je da širi lažne vijesti i paniku. Prema Thaçijevom savjetniku, odgovornost bi trebalo da postoji i u izražavanju mišljenja.
Predsjednikov savjetnik rekao je da i 82 poslanika koji su glasali za obaranje Albina Kurtija  imaju pravo da se slobodno izraze, pitajući njemačku poslanicu da li je zainteresovana samo za Kurtija.
"I za slobodno izražavanje postoji odgovornost. Širili ste lažne vijesti, histeriju i paniku zloupotrebljavajući svoju ulogu člana Evropskog parlamenta, napadajući demokratski izabrane poslanike. Nije li njihova odluka sloboda izražavanja. Da li vas zanima njihovo viđenje stvari ili vas zanima samo Albin Kurti", zapitao se Behrami.
Von Cramon je zamolila Behramija da kaže široj javnosti po kom osnovu je širila "lažne vijesti".
Nemačka poslanica ranije je više puta pozivala Demokratski savez Kosova da odustanu sa prijedlogom za nepovjerenje Kurtijevoj vladi, jer je govorila da bi obaranje vlade u vrijeme pandemije bilo pogubno ne samo za Kosovo, već i za cijeli region.
Kada je Kurti oboren na prijedlog LDK-a, ona je zahtjevala da Kurti ostane na vlasti tokom pandemije, rekavši Thaçiju da dvaput razmisli o razrješenju trenutne vlade.
Predsjednik Kosova je, međutim, započeo konsultacije sa političkim strankama kako bi razmotrio kako će postupiti poslije Kurtijeve smjene.
Uz izuzetak Samoopredjeljenja ostale stranke ne žele nove izbore.