Povodom pet godina od smrti Nazifa Doklea u Domu kulture "Hasan Priština" u Kuksu održan Memorijalni skup posvećen velikom istraživaču.

O najvećem naučniku i jedinom akademiku iz Gore govorili su Prof. dr. Shefqet Hoxha, Dr. Sadik Idrizi, Petrit Palushi, Namik Dokle, Pjeter Marku, Izet Duraku, poslanik Vasil Sterjoski i drugi.
"Nazif Dokle će biti zapamćen kao originalan i neprevaziđen u mnogim sferama kulturnog, poetskog i naučnog stvaralaštva. Neumorno je radio na rušenju uzroka izolacije, svoju energiju usmjeravao u korist prosperiteta i međuetničkih odnosa na Balkanu", rekao je na skupu dr. Sadik Idrizi.
Nazif Dokle je objavio više od 35 knjiga na albanskom i goranskom. Pored ostalog, objavio je dvije zbirke narodnih pjesama, knjigu narodnih pripovjedaka, veliki Našinski-Albanski rječnik i drugo. Bio je slikar, skulptor, istraživač, pedagog. Jednom rječju, bio je "pokretna institucija".
Međutim, najznačajnije mjesto u cjelokupnom naučnom radu Nazifa Doklea zauzima njegov doprinos u oblasti leksikografije. On je svojim Rječnikom obezbjedio visoko mjesto u kulturnoj historiji Gore. Ovo je prvi, i dosad jedini, rječnik goranskoga govora.
Na skupu je predloženo da rah. Nazif Dokle bude posthumno odlikovan najvišim državnim odlikovanjem Albanije, te da neka institucija ponese njegovo ime.