Uništavanje korupcije i političkih elita devedesetih

Lider Samoopredjeljenja Albin Kurti glavni je pretendent na mjesto premijera Kosova, nakon što je njegov pokret osvojio većinu na parlamentarnim izborima.

Kurti ne smatra da je to bila samo pobjeda na izborima, već i revolucija.
Inspirisan ljevičarskim antikolonijalističkim pokretima zemalja u razvoju, Kurtijeva organizacija je drugačija od partija koje su imale vlast na Kosovu i drugim balkanskim zemljama u skorijim decenijama. Kurti je istakao namjeru da uništi njihov model vladanja - sistem endemičnog kronizma i korupcije u sprezi sa organizovanim kriminalom, navodi Politico.
Ukoliko Kurti uspije u svojoj namjeri, mogao bi da podstakne slične balkanske pokrete, koji bi izazvali političke elite stvorene tokom konflikata devedesetih.
"Pokrećemo novu eru u kojoj je vlada svijesna da ne raspolaže sopstvenim novcem, već da on pripada narodu. Nova kultura dobrog vladanja je ključ za našu revolucionarnu pobjedu, što je dan, za koji vjerujem, da predstavlja početak budućnosti Kosova", rekao je Kurti.
Kako će se Kurti postaviti nije važno samo za budućnost Kosova, nego i za zamrznuti konflikt sa Srbijom. Ukoliko se odnosi između dvije strane pogoršaju, stabilnost čitavog Zapadnog Balkana će se dovesti u pitanje.
Ništa što Kurti planira da uradi neće biti lako. Niti on, niti njegova partija, nikada nisu vodili Vladu.
Politička elita koja je do sada vladala neće se olako predati i prepustiti vlast, zaključuje se na sajtu Politico.