Osamnaestogodišnjica od otkrivanja masovne grobnice

Povodom osamnaestogodišnjice od otkrivanja masovne grobnice sa telima kosovskih Albanaca nadomak Beograda, otvorenim pismom srpskom ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću obratio se ogranak nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji.

U tekstu se navodi da je Stefanović juče, 18. decembra, kako je objavljeno na zvaničnoj internet stranici Ministarstva unutrašnjih poslova, prisustvovao proslavi dana Specijalnih antiterorističkih jedinica (SAJ). Dalje se precizira da su pripadnici MUP-a i SAJ-a “učestvovali u prikrivanju leševa žrtava ratnih zločina na Kosovu (1999 - 2001) na prostoru Centra za obuku SAJ u Batajnici”.
“Stoga u ovoj, ali i svakoj sličnoj prilici kao što je proslava Dana jedinice morate pokazati odgovornost i barem iskazati poštovanje za 744 civila čija su tela skrivana na strelištu jedinice MUP-a Srbije pune dve godine”, navodi se u pismu Inicijative mladih.
Tela ubijenih Albanaca, njih 744, pronađena su pre 18 godina na tlu policijskog poligona u Batajnici, na oko 15 kilometara od centra glavnog grada Srbije. Osim ove masovne grobnice, u Srbiji su otkrivene još tri u Petrovom selu na istoku Srbije (61 telo), kod jezera Perućac na granici Srbije i BiH (84 tela), kao i u masovnoj grobnici Rudnica, nedaleko od granice Srbije i Kosova (52 tela).
“Podsećamo Vas i da su, iako se rat na Kosovu završio pre dve decenije, zločini srpske policije, vojnih i paravojnih snaga nad albanskim stanovništvom još uvek tabu tema u javnosti. Bez obzira na to što je ova tema i dalje tabu, ubistvo i prikrivanje 744 leša daje Vama odgovornost, kao ministru policije, da ispitate sve osobe koje su bile odgovorne za operaciju skrivanja leševa”, poručuje Inicijativa mladih ministru Stefanoviću.
U Dosijeu organizacije Fonda za humanitarno pravo “Uklanjanje dokaza o zločinima tokom rata na Kosovu: Operacija skrivanja tela” utvrđeno da je u operaciji skrivanja leševa učestvovalo više od 100 osoba koje su bile visokorangirani službenici MUP-a Srbije.
“Ministre Stefanoviću, posle otkrivanja masovne grobnice slede hapšenja, a ne priznanja za jedinice koje su u skrivanju leševa učestvovale. Ovom prilikom pozivamo Vas i Ministarstvo unutrašnjih poslova na čijem ste čelu da ispita sve navode gorenavedenog Dosijea Fonda za humanitarno pravo i utvrdi odgovornost i procesuira službenike MUP-a koji su učestvovali u operacijama skrivanja leševa”, traže iz Inicijative mladih.