Sporazum tokom sljedeće godine

Američki ambasador na Kosovu Philip Kosnett izjavio je da se SAD nisu aktivno zalagale za velike promjene granica, ali da je moguće da Kosovo i Srbija razmotre opciju razgraničenja kao dio konačnog sporazuma.

Kosnett je rekao da se sporazum može postići tokom sljedeće godine i da Kosovo treba da ukine takse, a Srbija da odustane od kampanje za povlačenje priznanja.
Posljednjih godina zvaničnici američke administracije govorili su da ako Srbija i Kosovo pristanu na sveobuhvatni sporazum, koji bi uključivao promjenu granica, tada bi SAD prihvatile taj sporazum, piše Koha. 
Kosnett misli da su ljudi to pogrešno shvatili, pretpostavljajući da to znači da se Sjedinjene Države aktivno zalažu za bilo kakve veće promjene granica.
"To nikada nije bio slučaj. Štaviše, naš stav je bio da svaki sporazum između Kosova i Srbije treba da bude prihvatljiv za stanovnike dvije zemlje, a ne samo za neke političare. Moja vlada fokusirana je ne samo na dovođenje vlade Srbije i Kosova za pregovarački sto, već i na obezbjeđivanje uslova za uspješno zaključivanje sveobuhvatnog sporazuma. Drugim riječima, doći do cilja ne samo do početne linije”, naglasio je ambasador Kosnett.
Istakao je da važno da Kosovo bude tretirano kao ravnopravno sa drugim zemljama u regionu i da očekuje da će Kosovo biti pozvano na buduće razgovore o "mini Šengenskoj" ideji.
"Vlada bi trebalo da ode na te pregovore i da pošalje delegaciju. Ako prijedlog sadrži elemente koje Kosovo ne podržava onda bi to trebalo da kaže. Treba predstaviti argumente za stolom i pregovarati na jednak načina kao i sa drugim zemljama", poručuje Kosnett. 
On podvlači da je jasno da je narod glasao za promjene na nedavnim parlamentarnim izborima i da je to dinamično vrijeme za Kosovo.
"Mislim da ćemo videti veliki napredak u 2020", rekao je Kosnet.
Upitan da prokomentariše primjedbe lidera Samoopredeljenja Albina Kurtija da neće uključiti Srpsku listu kao dio nove vlade Kosova, Kosnett je rekao da Kurti sasvim sigurno razumije Ustav Kosova.
“Mislim da je realista i zna da neće moći da vlada, a da ne sluša glas članova srpske zajednice. Mislim da nije realno govoriti o upravljanju zemljom bez poštovanja ustavnih principa u vezi sa ulogom manjina i bez priznavanja političke stvarnosti Srpske liste”, konstatovao je Kosnett.