Eksponent fašističkih ideja

Akademija nauka i umetnosti Kosova (ANUK) reagovala je na dodjelu Nobelove nagrade Peteru Handkeu, naglašavajući da je on bio pasionarani podržavalac Miloševića i ubijanja naroda.

"Duboko ogorčeni primili smo ružnu vest da dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2019 godinu pisac Peter Handke, istaknuti eksponent fašističkih ideja tlačenja i zarobljavanja naroda i pasionantni podržavalac Miloševića i njegovnih genocidnih ratova na Balkanu, uključujući i Kosovo. Kao Akademija mlade države koja je nastala na zapadnim vrednostima slobode naroda i institucija koja je sama bila izložena segregaciji i aparthejdu omraženog režima i njegovog razarajućeg rata, nismo verovali da ćemo se ovako brzo suočiti sa gubljenjem pamćenja i moralnim praštanjem onih koji su sdušno podržavali ubicu naroda, kao što je učinio vaš laureat Peter Hantke", navodi se u saopštenju ANUK-a i ističe da "Peter Handke nije bio na pravoj strani istorije naroda Balkana, niti Kosova, već je našao utočiste u tamnoj stranih tragičnih događaja Balkana".
Svoje protivljenje u vezi sa pomenutom dodelom Nobelove nagrade iskazao je i odlazeći ministar spoljnih poslova Kosova Behgjet Pacolli koji je to ocenio "sramnim delom".