Koordinacija između SAD-a i EU

Zamjenik premijera Enver Hoxhaj danas je izjavio da Kosovo nema dilemu da će samit u Parizu, koji je najavljen za 1. jul, biti održan, kao i da će se kosovske vlasti za njega pripremiti.

"Moramo biti najbolje pripremljeni za sastanak u Parizu, imati principe i imati merljiva očekivanja u skladu sa strateškim dokumentom. Moramo da pogledamo listu tema koje možemo pokrenuti u Parizu i koji je najbolji način da se odbrane državni interesi Kosova", izjavio je Hoxaj.
Kako je naveo, ima utisak da postoji “stvarna koordinacija između SAD-a i EU i da u tom procesu može postojati nova dinamika”.
Zamjenik premijera je istakao i da"uprkos izjavama zvaničnika u Beogradu Kosovo nikada nije odbacilo dijalog".
“Dijalog smatramo instrumentom koji služi za normalizaciju odnosa između dve zemlje i prije svega kao mogućnost da se završi proces izgradnje države na Kosovu", poručio je Hoxhaj, dodajući da je posheta francuskih i nhemačkih diplomata Prištini i Beogradu, prije tri nedjelje, imala za cilj da pripremi obje strane za sastanak u Parizu.
Za 1. jul najavljen je sastanak u Parizu, koji organizuju predsjednik Francuske Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel, a na koji su pozvani predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hashim Thaçi. Cilj samita je nastavak dijaloga Beograda i Prištine, koji je u prekidu otkako su krajem prošle godine kosovske vlasti uvele takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.