Rijaset Islamske zajednice u BiH

Ramazan je mjesec posebne Božije milosti koja se ukazuje onima koji dijele, daju sadaku i koji iz svog imetka izdvajaju i zekat daju - time uspostavljaju socijalni mir i ravnotežu u zajednici i društvu, a svojoj duši priskrbljuju radost.

Rijaset Islamske zajednice u BiH je utvrdio visinu nisaba i sadekatu-l-fitra za ramazan 1440./2019. godine.
Vitre su od 10, 5 i 3,5 eura, a za područje bošnjačke dijaspore od 20, 15 i 10 eura, ili u protuvrijednosti druge valute. Nisab za ramazan iznosi 3,32 eura.
Zekat (ar.rast, čistoća) je stroga vjerska obaveza (farz) propisana Kur'anom i jedan je od pet temelja islama, a sadekatu-l-fitr je obaveza propisana sunnetom Allahovog poslanika, a. s., i ona se izdvaja samo tokom ramazana.
Bogati muslimani izdvajaju zekat, a bogat je onaj ko posjeduje nisab. Nisab je određeni iznos imovine čiji se vlasnik šerijatski tretira imućnim.
Svaka vrsta imovine ima svoj nisab, a Vijeće muftija IZ u BiH se opredijelilo za određivanje nisaba po cijeni koštanja zlata. Tako nisab za ramazan iznosi 3.405 eura.
Zekat na zlato, srebro, novac, štednju, dionice, trgovačku robu daje se u iznosu od 2,5 posto na ukupnu vrijednost na dan obračuna. Kalkulator za obračun zekata postavljen je na internet-stranici IZ u BiH.
U Kur'anu se precizno određuje kome se zekat daje, pa se naglašava: "Zekat pripada samo siromasima, i nevoljnicima i onima koji ga sakupljaju, i onima čija srca treba pridobiti, i za otkup iz ropstva, i prezaduženima, i u svrhe na Allahovu putu, i putniku – namjerniku" (Et-Tevba, 60).
Muslimani u BiH i dijaspori zekat daju u posebnom fondu Bejtul-mal koji je pri Islamskoj zajednici.
Sufije kažu da se duša čisti tevbom (kajanjem), hrani savmom (postom), a imetak se čisti zekatom.