Najveći skandal u historiji bijelog sporta

Šta god da se desi u ovom slučaju, nikad se neću oporaviti od ovih optužbi – istakao je teniser...

Višestruki grand slam šampion Bob Hewitt rekao je sudu u Johanesburgu da nije kriv po tačkama optužbe da je silovao tri djevojčice kojima je držao treninge.

Južnoafrikanac sa australijskim korijenima optužen je da je 1981. godine silovao 16-godišnjakinju, potom naredne godine još jednu, da bi posljednju, za koju se tvrdi da je imala manje od 18 godina, obljubio 1994. godine u Južnoj Africi.



Danas 75-godišnji Hewitt opovrgao je te tvrdnje, što je sudu pročitala njegova zastpunica Terry Praise. Ukazano je da su žrtve nekoliko puta tokom godina mijenjale iskaz u televizijskim intervjuima.
 
- Šta god da se desi u ovom slučaju, nikad se neću oporaviti od ovih optužbi – istakao je Hewitt, koji ima problema sa sluhom i bila mu je potrebna pomoć zastupnika tokom davanja izjave.

Hewitt je u karijeri osvojio 15 grand slam titula u double konkurenciji u periodu od 1963. i 1979. godine, a nastupao je sa legendama poput Billy Jean King. Zbog optužbi za silovanje, izbačen je iz teniske Kuće slavnih 2012. godine.

Na sudu se pojavila Teresa Tolken, koja tvrdi da ju je jedan od najvećih double tenisera svih vremena napastvovao tokom treninga, a potom i silovao.

Ona je već drugi put tužila Hewitta, i doputovala je sa Novog Zelanda da bi svjedočila u južnoafričkom gradu. Tom prilikom je pročitala tri pisma koje joj je Hewitt pisao.
 
– Želim da te vidim. Ne mogu naravno da te zagrlim i poljubim, jer to mora da pođe od tebe – istakla je 47-godišnja Tolken dio pisma, i dodala da joj je Hewitt tražio da uništi isto.

– Tretirao sam je kao svoju kćer, i dosta smo se zbližili – bio je odgovor Boba Hewitta, kog su ispred zgrade suda čekali demonstranti koji se zalažu za doživatnu kaznu silovatelja djece.