SVE BLIŽE 25. GRAND SLAMU

Novak Đoković (ATP 1.) je nakon skoro četiri sata igre savladao Taylora Fritza (ATP 12.) i plasirao se u polufinale Australian Opena rezultatom 3:1 u setovima.

U prvom setu oba tenisera su čvrsto držala svoje servise. Đoković je spasio dvije, a Fritz čak osam break-lopti, te je prvi set riješen u tie-breaku u kojem je bolji bio Đoković i riješio ga u svoju korist rezultatom 7:6(3).

Već u prvom gemu drugog seta Amerikanac je iskoristio svoju drugu break-loptu i oduzeo servis svjetskom broju jedan, a potom je spasio sedam break-lopti i poravnao rezultat u setovima rezultatom 6:4.

Ono što je uradio Fritz u drugom, Đoković je uradio u trećem setu - napravio je break na prvom servis-gemu protivnika i rutinski priveo set kraju. Najbolji teniser svijeta je u osmom gemu napravio još jedan break za 6:2 i vodstvo rezultatom 2:1 u setovima.

U četvrtom setu Đoković je napravio break u šestom gemu, no Fritz je odmah uzvratio re-breakom. Ipak, u osmom gemu Đoković je napravio još jedan break i poveo sa 5:3, ali je ovaj put bio siguran na svoj servis i četvrti set, a samim tim i meč, riješio u svoju korist sa 6:3.

Na taj način je najbolji teniser svijeta došao na dva koraka do 11. titule na Australian Openu i jubilarnog 25. Grand Slama u karijeri.

Đoković će u polufinalu igrati protiv boljeg iz duela Jannik Sinner (ATP 4.) - Andrej Rubljov (ATP 5.).

Preostale četvrtfinalne parove čine Carlos Alcaraz (ATP 2.) i Alexander Zverev (ATP 6.), te Daniil Medvedev (ATP 3.) i Hubert Hurkacz (ATP 9.).