VEĆINA IH PROĐE BEZ KAZNE

Nekadašnji najbolji juniorski teniser svijeta Filip Peliwo (29) je otvoreno govorio o namještanju teniskih mečeva, te je otkrio i cifre koje dobijaju da namjerno izgube.

Poljski teniser se trenutno nalazi na 463. mjestu na ATP listi i često na ITF turnirima viđa samo pet ljudi na tribinama. Kako on kaže, četvorica od tih pet su tu jer su se kladili na meč.

"Kada igram, ne obraćam pažnju na to, ali kada sam i ja na tribinama, tačno znam ko je na tribinama zbog kladionice", kaže Peliwo za TVP Sport.

I sam Peliwo je imao ponude da namješta mečeve.

"Nikada mi niko nije uživo ponudio, ali evo šta se desilo. Kada sam igrao na jednom ITF turniru u Velikoj Britaniji, na Instagramu su mi se javili iz jedne britanske prodavnice sportske opreme. Ponudili su mi saradnju , pogledao sam i vidio da ih prati 25.000 ljudi. Pomislio sam da je sve OK. Mislio sam da će mi dati neki popust na tenisice ili nešto tako, ali ubrzo su mi tražili broj da me kontaktiraju na Whatsappu. Odmah su prešli na stvar i ponudili mi da namještam mečeve za njih, a da me pridobiju rekli su da jedan igrač iz Top 600 to već radi za njih. Rekli su mi da dobija 3.000 do 5.000 eura po meču i da bi isto toliko ponudili i meni", kazao je Peliwo i dodao da je odmah to sve prijavio organizatorima turnira i Jedinici za integritet tenisa.

Peliwo je dodao kako zna da postoje igrači koji zarađuju prvenstveno od namještanja mečeva.

"Ubijeđen sam da postoje igrači koji samo to rade u karijeri jer tako imaju veću zaradu nego od nagrada na ITF turnirima. A ako ima takvih igrača na ITF turnirima, siguran sam da ih ima i na Challengerima", govori Peliwo, te dodaje kako se veoma mali broj igrača koji namještaju mečeve otkrije.

"Većina ih prođe bez kazne. Teško je uhvatiti nekoga kako namješta mečeve, rekao bih da se sazna za samo 10 do 20 posto takvih slučajeva", poručio je Poljak.