US OPEN

Jedan od najboljih tenisera svijeta svih vremena je na najbolji način obilježio povratak na vrh ATP liste, s kojeg je izgurao Španca Carlosa Alcaraza.

Najuspješniji teniser svih vremena, 36-godišnji Srbin Novak Đoković, osvojio je svoj 24. Grand Slam naslov pobijedivši u finalu US Opena Rusa Danjila Medvjedeva sa 6:3, 7:6 (5), 6:3 i tako se po broju pojedinačnih Grand Slam trofeja izjednačio s Australkom Margaret Court.

Đoković je u svom desetom finalu u New Yorku stigao do četvrtog trofeja (prethodno je slavio 2011, 2015. i 2018.) i postao najstariji pobjednik posljednjeg Grand Slam turnira u sezoni u Open eri (koja se igra od 1969. godine), nadmašivši Australca Kena Rosewalla koji je 1970. osvojio naslov s 35 godina, piše Hina.

Srpski teniser je tako na najbolji način obilježio povratak na vrh pojedinačne ATP liste, s kojeg je izgurao Španca Carlosa Alcaraza.

Đoković nije dozvolio da se ponovi 2021.

Đoković je u finalni obračun s 27-godišnjim Rusom ušao snažno, osvojivši prva tri gema te pokazao da se neće ponoviti 2021, kad mu je upravo Medvjedev “ukrao” mogućnost da postane prvi teniser od Roda Lavera s osvojena sva četiri Grand Slam naslova u istoj kalendarskoj godini.

Stečenu početnu prednost Đoković je pretvorio u osvajanje prvog seta, što se u njegovom slučaju na US Openu uglavnom pretvara u pobjedu. Naime, poražen je samo jednom u 73 meča u New Yorku u kojima je osvojio prvi set, a to mu se dogodilo u finalu 2016. protiv Švicarca Stana Wawrinke, podsjeća Hina.

Za konačan ishod dvoboja, ključnim se pokazao drugi set, u kojem su obojica tenisera pokazala vrhunski nivo igre.