TEŽAK 3,5 KILOGRAMA

Zašto se ananas nalazi na trofeju Wimbledona? Kakve veze ovo tropsko voće ima sa svijetom tenisa? Da bismo odgovorili na ova pitanja moramo se vratiti u prošlost u 1877. godinu u kojoj je održano prvo izdanje Grand Slama.

U to vrijeme, ananas je bilo vrlo teško pronaći. Smatrao se rijetkim voćem koje je malo ko mogao priuštiti. Mnogi su ga čak radije nisu jeli, već su svoje domove ukrašavali ananasom kako bi impresionirali svoje goste.

Ukratko, trofej je morao biti nešto jedinstveno i ekskluzivno, kao što je to bio ananas u Engleskoj krajem 19. vijeka i to je najvjerovatnije objašnjenje zašto se nalazi na peharu.

Druga teorija se umjesto toga poziva na drevnu tradiciju britanske mornarice. Čini se da su u davna vremena kapetani ratnih brodova, vraćajući se iz pobjedničkih bitaka u odbrani Britanske imperije, isticali ananas na stubovima ulaza u svoje domove.

Mali trofej iz daleke zemlje i nesumnjivo povoljan za buduća putovanja i ratove.

Wimbledonski pehar je visok 45,7 cm i prečnika 19 cm, napravljen je od pozlaćenog srebra i težak je 3,5 kilograma. Uočljivo je istaknut natpis "The All England Lawn Tennis Club Single Handed Championship of the World", sa ugraviranim godinom i imenima prethodnih pobjednika.

Međutim, izdanjem 2008. koje je osvojio Nadal, ponestalo je prostora za naknadna upisivanja imena osvajača, pa je odlučeno da se doda baza sa srebrnom ornamentalnom trakom kako bi se tradicija nastavila i u narednim godinama.