BRITANSKI LIST OTVORENO

Novak Đoković u nedjelju je osvojio još jedan, ukupno treći Roland Garros u svojoj karijeri, čime je stigao do 23. naslova pobjednika Roland Garrosa trijumfom nad Norvežaninom Casperom Ruudom.

Srbijanski teniser tako je na vječnoj listi osvajača Grand slam naslova prestigao Rafaela Nadala koji ima jedan manje, a veoma je neizvijesno kada ćemo Španca ponovo gledati na teniskim terenima.
Tim je povodom britanski Guardian posvetio tekst Đokoviću u kojem iznose svoje mišljenje kako Srbijanac i pored navedenog nije GOAT, odnosno najveći teniser svih vremena.

"Sada kada je Novak Đoković osvojio 23. Grand slam turnir i kada Nadal ima male šanse da ga sustigne, mnogi kažu da je Đoković najveći ikada. Također mnogi oklijevaju da tvrde tako nešto. Federer izgleda jednako veliki. Ali da li brojevi mogu da lažu? Itekako.

Pretpostavimo da se pojavi teniser visok tri metra koji uvijek servira asove. Nikada ne izgubi gem na svoj servis i uzme 30 Grand slamova. Da li je on najveći ikada? Ne. Ideja je smiješna. Ili ako pretpostavimo da izbije novi svjetski rat i većina muškaraca bude mobilizovana, ali se Grand slamovi još igraju", piše na početku njihovog ostvrta.

Britanski magazin navodi kako brojke ne mogu da budu jasan pokazatelj da li je neko zaista GOAT, odnosno najveći svih vremena.

"Morate uračunati i druge stvari kao recimo ko je igrao u to vrijeme, kao i fizičke prednosti. Pa hajde da to uradimo. Od 2019. godine Đoković je osvojio osam titula na Grand slamovima. Međutim, u tom periodu Federer je bio prestar i prečesto povrijeđen da bi igrao na vrhuncu, a konkurencija je inače bila slaba. Nije da su ti Grand slamovi bezvrijedni, ali manje vrijede", ističu britanske kolege.

Guardian dodaje i dio o tome šta po mišljenju autora treba da posjeduje najbolji svih vremena.

"Mislim da je najveći teniser svih vremena neko ko bi na svom vrhuncu stalno pobjeđivao svoje rivale na vrhuncu na raznim podlogama. Tu je veliki faktor mentalna stabilnost. 'Velika trojka' ima tu zajedničku sposobnost da najbitnije poene igra dobro do kraja i zato je nejasno ko je tu najbolji. Ako ovako gledamo ko je najveći ikada, ne može se utvrditi ko je najveći ikada, ali je i dalje zabavno da se raspravljamo o tome", zaključuje se u tom teksu.