NOVA PRAVILA NISU POMOGLA

Iako se očekivalo da će Novak Đoković ove godine imati priliku nastupiti na US Openu i ostatku američke ljetne turneje, novom odlukom američke vlade pravila o vakcinaciji stranih državljana prilikom ulaska u zemlju samo su ublažena, ali ne i ukinuta.

Umjesto potpune vakcinacije s tri doze, do daljnjega će biti dovoljno imati jednu primljenu dozu bivalentnog cjepiva, ali to u slučaju srpskog tenisera ne rješava problem.

U SAD-u krizno zdravstveno stanje službeno ističe 11. maja i očekivalo se da će tada biti ukinute sve pandemijske mjere pri ulasku stranaca u zemlju, kao što je već učinjeno u većini svijeta, no Centar za kontrolu bolesti (CDC) odlučio je samo ažurirati pravila, ali ne i potpuno ih ukinuti.

CDC je odlučio da će od 16. avgusta za ulazak u SAD biti dovoljna jedna doza bivalentne vakcine koje "pruža bolju zaštitu", a datum je odabran jer predstavlja godinu dana otkako su putnici mogli primiti baš taj tip vakcine.

"Naglašavamo da svi koji zasad nisu vakcinisani mogu zadovoljiti pravila primanjem jedne doze novog bivalentnog cjepiva", rekla je dužnosnica Centra za liječničku brigu Lauren Oviatt.

No kako je Đoković i dalje ustrajan u odluci da se uopšte ne vakciniše, teško je očekivati da će napraviti kompromis, koji bi bio u sukobu s njegovim životnim uvjerenjima.

Đoković je već propustio prošlogodišnji US Open, kao i velike ovogodišnje proljetne turnire u Americi poput Indian Wellsa i Miamija, a ne promijeni li se naglo ova nova odluka, ni ovog ljeta neće doći u priliku osvojiti četvrtu titulu na njujorškom Grand Slamu.