BIO JE SPORTSKA I LJUDSKA GROMADA

Najveći sportaš Jugoslavije svih vremena, legedarni Mate Parlov, rodio se u Splitu 16. novembra 1948. godine

Bio je amaterski i profesionalni boksač kojem je pošlo za rukom ono što nikome, nikada nije. Bio je olimpijski, europski i svjetski osvajač zlatnog odličja za bivšu Jugoslaviju. U profesionalnoj karijeri naslov europskog prvaka je osvojio 1976. godine, a naslovom svjetskog prvaka u poluteškoj kategoriji po WBC-u okitio se 1978. godine.

Bio je prvi boksač iz socijalističkih zemalja koji je osvojio profesionalnu svjetsku titulu. Mate Parlov jedini je boksač u povijesti tog sporta koji je osvojio olimpijsku, europsku i svjetsku amatersku, te europsku i svjetsku profesionalnu titulu. Bio je najbolji hrvatski i jugoslavenski boksač svih vremena, a još za života proglašen najboljim hrvatskim sportašem 20. stoljeća.

Naslov europskog prvaka u poluteškoj kategoriji osvojio je 1976. godine pobjedom nad Talijanom Domenicom Adinolfijem tehničkim nokautom u jedanaestoj rundi. Taj je naslov obranio čak tri puta.

Osvojio je naslov svjetskog prvaka u poluteškoj kategoriji verzija WBC, 7. januara 1978. godine pobjedom nad Argentincem Miguelom Angelom Cuellom nokautom u devetoj rundi. WBC je naslov obranio pet mjeseci kasnije pobjedom nad četverostrukim svjetskim prvakom Englezom Johnom Contehom. Kao profesionalac Parlov je imao 29 borbi: 24 pobjede, 3 poraza i 2 neriješene borbe.

U amaterskoj karijeri imao je ukupno 310 mečeva uz samo 13 poraza. Tijekom svoje amaterske karijere, Parlov je bio osam puta prvak Jugoslavije u poluteškoj kategoriji, pet puta prvak Balkana, dvaput prvak Europe, te svjetski amaterski prvak na prvom svjetskom prvenstvu održanom 1974. godine u Havani. Osvojio je dva puta nagradu Zlatne rukavice, sudjelovao je na Olimpijskim igrama u Münchenu 1972. gdje je osvojio zlatno odličje u poluteškoj kategoriji.

Njegov posljednji dodir s boksom bio je na Olimpijskim igrama 1984., kada je imao ulogu jugoslavenskog izbornika. Na tim su olimpijskim igrama jugoslavenski boksači postigli svoje najbolje rezultate ikada: jedno zlato, jedno srebro i dvije bronce.

Nakon završetka aktivne boksačke karijere živio je u Fažani pokraj Pule, daleko od sporta i javnog života. Vodio je vlastiti kafić "Mate" u Puli.

Koncem 90-ih godina Mate Parlov je priznao svoju tajnu strast - čitanje poezije. U intervjuu tjednom časopisu „Nedjeljnoj Dalmaciji“ rekao je kako je na njega utjecao stariji brat koji je bio profesor hrvatskog jezika. Ponekad se psihološki pripremao za borbu čitanjem poezije.

Veliki sportaš i još veći čovjek, legendarni Mate Parlov, preminuo je na današnji dan 2008. godine.