NEVJEROVATNA ZARADA

Nakon što je postao najplaćeniji sportista svijeta, Jon Rahm je objasnio razloge svog odlaska u Saudijsku Arabiju i jedan je od rijetkih koji je priznao da je to učinio zbog novca.

Saudijci su u posljednjih godinu i jače napravili pravi "bum" na sportskom tržištu, a ulaganja su se najviše osjetila u nogometnom svijetu. Velike nogometne zvijezde stigle su u Saudijsku Arabiju, ali se priča nije zaustavila na ovom sportu, već i drugi sportaši masovno prelaze na Bliski istok.

Takva je situacija sa španskim golferom Jonom Rahmom, čovjekom za kojeg mnogi nisu čuli, a koji je najplaćeniji sportista svijeta.

U decembru prošle godine dospio je u fokus javnosti nakon što je potpisao ugovor od 500 miliona dolara sa saudijskom organizacijom LIV Golf.

Ugovor mu je omogućio da zarađuje više od Cristiana Ronalda i Lionela Messija, iako je u prošlosti insistirao da neće preći sa PGA Toura u LIV Golf organizaciju koje finansira Saudijska Arabija.

Rahm je u prošlosti bio glasan kritičar LIV-a, tvrdeći u augustu prošle godine da mu se nikada nije dopao format takmičenja, ali očigledno nije mogao odoljeti saudijskom novcu.

Sada je konačno priznao zbog čega je prešao u Saudijsku Arabiju. Za razliku od nekih koji su navodili "nove izazove" kao razlog prelaska u Saudijsku Arabiju, Španac ističe da je novac glavni motiv.

"Ne želim preskočiti tu temu jer nema svrhe. Postoji velika razlika u načinu na koji igrači golfa dobijaju novčanu naknadu ovdje. Lagao bih da nije veliki dio odluke upravo to. Ukratko, plaćen sam više da se bavim istim sportom, a imam i više vremena. Ne znam za ostale ljude, ali meni je zvučalo dobro", otkrio je iskreni Rahm za ESPN.

Inače, Rahm je treći igrač svijeta i aktuelni Masters šampion, a u karijeri je već zaradio preko 50 miliona dolara. Čak i 500 miliona dolara godišnje nije sve, jer u zavisnosti od toga kako bude nastupao, od Saudijaca može zaraditi i 570 miliona dolara godišnje.