TREĆI PUT U HISTORIJI

Vaterpolo reprezentacija Hrvatske osvojila je zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Dohi svladavši u finalu Italiju rezultatom 4:2 nakon peetraca. U regularnom dijelu susreta bilo je 11:11 (2:3, 3:2, 3:2, 3:4).

Popularne Barakude su slavile u triler završnici i treći put u historiji su se popele na krov svijeta. Pet sekundi prije kraja Roni Burić je izjednačio na 11:11 i izbori peterce, gdje su Hrvati ipak imali više sreće i koncentracije.

Iako su zaostajali u penal-seriji, na kraju su preokrenuli, a junak je bio golman Anić koji se proslavio i u polufinalu protiv Francuske.

Najefikasniji u sastavu Hrvatske bio je Konstantin Harkov s četiri gola, Jerko Marinić Kragić je dodao tri, Rino Burić dva, a Josip Vrlić i Matias Biljaka po jedan, dok je za Italiju Andrea Fondelli zabio pet pogodaka, po dva su dodali Francesco Di Fulvio i Nicholas Presciutti, a po jedan Luca Marziali i Francesco Condemi.

Svjetsko zlato Hrvati su osvojili prvi put 2007. u Melbourneu, a potom i 2017. u Budimpešti, dok su u Kazanju 2015. bili srebrni.

Za hrvatske vaterpoliste bilo je to 12. finale na velikim takmičenjima. Dosad su triput nastupili u olimpijskom finalu, pet puta na evropskim prvenstvima, a četiri puta su se borili za zlato na svjetskim prvenstvima.

S druge strane, Italije je ostala na četiri titule prvaka svijeta.

U susretu za treće mjesto selekcija Španije je pobijedila Francusku rezultatom 14:10.