IKONA BRITANSKOG SPORTA

Malo je stvari potreslo britansku sportsku javnost kao kada je 2006. godine u jeku mladosti preminuo Paul Hunter, ljubimac navijača i mladić kojeg su s pravom prozvali dvojnikom Davida Beckhama

Paul Hunter je bio na vrhuncu moći, na vrhuncu života i uz Ronnieja O'Sullivana i Stevena Hendryja najveća zvijezda snookera. Više van terena gdje je bio popularan celebrity. Međutim, slavne trenutke prekinula je mučna bol u želucu, a nakon toga i teška dijagnoza. Dvije godine kasnije bio je mrtav.

Na današnji dan svijet je čuo za Paula Huntera. Prije 26 godina mladić iz Leedsa osvojio je prvu titulu u snookeru, nakon što je osvojio Welsh Open. Savladao je ikonu Johna Higginsa 1998. godine, što je bila prvorazredna senzacija i tako je stavio sebe na mapu zvijezda ovog sporta.

Do kraja karijere uspio je još jednom osvojiti Welsh Open, a nakon toga i British Open. Osvajanje trofeja prekinula je teška i rijetka bolest koja mu je na kraju okončala mladi život.

Osim ta tri trofeja, Hunter je osvojio i veliki Masters turnir (ne spada među rangirne titule, ali je dio triple-krune, najvećih trofeja u snookeru).
  Masters prvak je obolio od rijetkog oblika raka želuca. Imao je velike bolove, oduzela mu se snaga i osjećaj u rukama pa je tako prestao igrati snooker. Ubrzo je preminuo, 9. oktobra 2006. godine ostavivši snooker bez jednog od svojih najtalentovanijih sinova.

"Bio je karakteran, veliki talent i čovjek kojeg su svi voljeli. Posjetio sam ga nekoliko dana prije nego što je umro. Pozvali su me njegovi roditelji i rekli da neće uspjeti u ovoj borbi i otišao sam u bolnicu u Leeds. Bilo je užasno vidjeti ga. Bio je u nesvijesti i samo sam ga poljubio", ispričao je snooker velikan Matthew Stevens, koji je bio Hunterov najbolji prijatelj.
  Nikada niko u Velikoj Britaniji nije toliko podsjećao na Davida Beckhama. Zbog svoje duge plave kose i popularnosti kod djevojaka dobio je nadimak "David Beckham of the baize", odnosno "David Beckham snookera". Baize predstavlja čohu na kojoj se bilijarski sportovi igraju.

Hunter se oženio 2004. godine na Jamajci svojom izabranicom Lindsey Fell s kojom je godinu kasnije dobio kćerku Evie. Tada je već bio teško bolestan.

U snookeru je ostavio veliko nasljedstvo pa je tako turnir German Open preimenovan u Paul Hunter Classic. Također, 2007. godine amaterski turnir English Open preimenovan je u Paul Hunter English Open.

U aprilu 2016. godine trofej na velikom Mastersu dobio je ime u Hunterovu čast, a predsjednik svjetskog snookera Barry Hearn rekao je da je organizacija "zabrljala" što to nije učinila ranije. Posthumno je dobio BBC-jevu nagradu za sportsku ličnost godine.