Skandal u Dubrovniku

Vaterpolo reprezentacija Hrvatska poražena je u Dubrovniku od Crne Gore u 3. kolu Evropskog prvenstva (13:15 nakon penala).

Na bazenu u Gružu bilo je puno više od službeno dozvoljenih 2.200 navijača, a osim domaćih, utakmicu je pratila i grupa crnogorskih fanova koji su sjedali u jednom dijelu zapadne tribine.

Meč u Dubrovniku je ostao u sijenci dešavanja van bazena.

Kako pišu Sportske novosti u jednom trenutku je došlo i do incidenta. Bilo je to u trenutku kada je Crna Gora povela te su gosti počeli sa slavljem što se nije svidjelo domaćim navijačima. Došlo je i do naguravanja, ali sve je brzo smirila policija.

Crnogorski navijači su na kraju proslavili pobjedu sa svojim vaterpolistima, a iz Gruža ih je nakon utakmice ispratila policija te su pod pratnjom napustili ovaj hrvatski grad.

Uz tuču navijača meč je obiželjio još jedan skandal, za kojeg su krivci domaćini, odnosno organizatori. Naime, tokom utakmice čula se pjesma "Lijepa li si" Marka Perkovića Thompsona, omiljenog pjevača hrvatske desnice, kojem su proteklih godina zabranjeni nastupi širom Evrope.

U ovoj pjesmi se pominje i tzv. "Herceg-Bosna" u kojoj su postojali i zloglasni logori za Bošnjake. Osnovali su je HDZ Hrvatske i HDZ iz BiH 18. novembra 1991. godine, a 28. augusta 1993. proglasili su je republikom.

Hrvatska je tokom postojanja Herceg-Bosne, koja je potpuno ukinuta tek 1996, finansirala i organizovala ovu samozvanu republiku.

Sve to nije smetalo organizatorima da tokom Evropskog prvenstva na razglas puštaju ovu pjesmu.

Faktor/Sportske novosti