Tragedija u Atini

Tragedija u Grčkoj, kada je u sukobu navijača AEK-a i zagrebačkog Dinama ubijen jedan domaći navijač i dalje je tema medija u ove dvije zemlje, ali i ostatku Evrope.

Iz Atine stižu nove informacije o sukobima u kojima je život izgubio 29-godišnji Michalis Katsouris, ali još nema imena ubice. Osim navijača dva pomenuta kluba u neredima su učestvovali i navijači Panathinaikosa, koji su u bratskim odnosima sa Bad Bluse Boysima.

Ukupno 105 navijača uhapšeno je zbog učešća u neredima, a petoricu se sumnjiče za ubistvo Katsourisa, pišu Sportske novosti, navodeći kako "čovjeka koji ga je ubo nožem policija i sudstvo tek otkrivaju, a svi uhapšeni bit će sprovedeni u istražne zatvore diljem Grčke nakon za vikend odrađenih ispitivanja".

Nove informacije iz grčke ovoga puta u prvi plan stavljaju snage reda i sigurnosti u ovoj zemlji. Tamošnji portal Newsit donosi veliku analizu grčkih novinara koja govori o tome da su policajci bili spremni na to da će se na ulicama Atine dogoditi incident.

- U toku je specijalna interna istraga grčke policije (EL.AS). Znamo što se događalo, a nakon češljanja onih koji su te noći bili na terenu, istraga se sada fokusira na više rangirane policijske dužnosnike - piše u novinama BIMA, uz potpis istraživačkog novinara Vassilisa Lambropoulosa, koji je detaljima izazvao "zemljotres" u Grčkoj.

Grčki novinar napisao je: Kad su policajci shvatili da će do nereda doći u Novoj Filadelfiji, već je bilo kasno.

To potkrepljuje sljedećim:

- Policija je znala baš sve. Čekali su navijače na drugom mjestu. Znalo se da će ultra-desni navijači Dinama napasti AEK-ovce, ali policija je to očekivala na trgu Argentinis, a ne 10 kilometara dalje, u Novoj Filadelfiji. Policija je imala informacije o tome što se sprema, visoko rangirani dužnosnici sve su znali - piše Lambropoulos.

Još mu je jedan potez grčke policije neshvatljiv.

- Policija je Dinamovce htjela sačekati na raskrsnici avenije Alexandra. Čekali su ih na jednom mjestu, što je bataljonu hrvatskih navijača otvorilo put da neometani dođu do Nove Filadelfije po već isplaniranom programu. Došli su pred AEK-ov stadion, a onda je počeo lom, ubijanje, haos...

Faktor/SN/Newsit