ZVANIČNO

Rus Nikita Mazepin neće voziti za ekipu Haas u narednoj sezoni Formule 1 nakon što je donijeta odluka da se s njim okonča saradnja, a sve zbog invazije Rusije u Ukrajini.

Mazepin prethodnih dana nije puno govorio o odnosima Rusije i Ukrajine, osim da je fokusiran na sport, no i on je na kraju svega kao i mnogi drugi sportisti i sportski klubovi postao žrtva odluka Putinovog režima, a koje se danas manifestuju kroz invaziju Rusije u Ukrajini.

Prethodnih nekoliko dana se mnogo pričalo da bi moglo doći do ovakvog epiloga, a iako je FIA prvobitno omogućila ruskim i bjeloruskim vozačima da se takmiče pod neutralnim zastavama, ubrzo je saopćeno da Mazepin ne može voziti na Velikoj nagradi Velike Britanije, što je svakako jedna od odluka koja je "pogurala" odluku ovog tima da raskine saradnju sa svojim vozačem.

"Haas tim za Formulu 1 je donio odluku da raskine saradnju s Mazepinom. Poput ostatka zajednice Formule 1, i naš tim je šokiran i tužan zbog invazije na Ukrajinu i želimo miran završetak tog konflikta", piše u saopćenju.

Haas je već uklonio ruske boje i ime glavnog sponzora, ruske kompanije Uralkali, a u ovaj tim bi mogao doći italijanski vozač Antonio Giovinazzi.