Dugo će se pamtiti...

Napadač Athletic Bilbaa Inaki Williams postigao je gol koji će se dugo pamtiti...

U prošlom kolu elitne španjolske lige 24-godišnji hitronogi napadač Athletic Bilbaa, Inaki Williams, postigao je dva gola u derbiju sa Sevillom na San Mamesu.

Favorizirana Sevilla samo je nekoliko dana prije pobijedila s 3:1 Athletic na njegovu stadionu u prvoj utakmici osmine finala Kupa kralja, ali Baski su se revanširali Andalužanima u njima puno važnoj utakmici u prvenstvu. Pomalo nevjerovatno zvuči podatak da je Williams postigao pogodak na domaćem terenu nakon čak 770 dana posta ili 41 utakmice. Zbog svoje hitrine, Williams je puno opasniji kada Athletic gostuje i igra na kontre. Prije ove utakmice postigao je pet golova, svih pet na gostovanjima.

Ovaj put bio je dvostruki strijelac na San Mamesu i može se reći da je donio iznimno važnu pobjedu svom klubu, koji je u prvom dijelu sezone igrao jako loše i tavorio pri dnu tabele. Tek je sredina sezone, vjerovatno će Athletic izaći iz krize do kraja prvenstva, ali zasad se grčevito bori za ostanak u ligi, pa je razumljivo zašto su njegovi navijači tako bučno proslavili pobjedu.

Tamnoputi napadač koji je rođen u Bilbau, a otac i majka su mu afričkog porijekla (Gana i Liberija), odigrao je, ukupno gledajući, odličnu utakmicu, a najupečatljiviju trenutak priredio je u 84. minuti, kada je nakon sjajne solo-akcije postigao drugi, doista čudesan pogodak i izazvao delirij na stadion.

Williams je na svojoj polovici terena prihvatio loptu i poletio terenom kao ispaljen iz topa. S dugačkim forom pretrčao je dvojicu gostujućih igrača tako da se činilo kao da hodaju. U punom sprintu obišao je golmana i postigao pogodaak koji je podigao cijeli stadion na noge. Svakako najgol kola, možda i cijele sezone. I ne samo u Španiji!