Kvalifikacije za EURO 2016

Trnovit put ka kontinentalnom šampionatu je započela Makedonija, koja je večeras poražena od Španije u Valensiji u grupi C, dok je Crna Gora u grupi G u Podgorici kao domaćin savladala Moldaviju

Prvo kolo kvalifikacija za Evropsko fudbalsko prvenstvo Francuska 2016 nastavljeno je sa današnjih devet utakmica, a od rezultata izdvajamo pobjedu Crne Gore nad Moldavijom i poraz Makedonije u Španiji, piše Anadolu Agency (AA).
Trnovit put ka kontinentalnom šampionatu Makedonija je u grupi C započela utakmicom protiv favorizovane Španije, koja je večeras kao domaćin trijumfovala u Valensiji sa visokih 5:1. Španci su pogotkom Sergia Ramosa s 11 metara poveli u 15. minuti susreta, a samo dvije minute kasnije na 2:0 povisio je Francisco Alcacer.
Agim Ibraimi je u 28. minuti meča smanjio prednost Španaca, ali su Sergio Busquets i David Silva pogocima u 45. i 50. minuti povećali prednost na 4:1 i ostavili Makedonce bez ikakvih šansi za pozitivan rezultat u meču. Pedro Rodriguez je u posljednjim trenucima susreta postavio konačnih Španija 5 – Makedonija 1.
Makedonci će se za mjesta koje vode na EP (plasman će ostvariti prvoplasirani, drugoplasirani i najbolji trećeplasirani iz devet grupa, dok će ostali trećeplasirani igrati baraž) boriti i s Ukrajinom, Slovačkom, Bjelorusijom i Luksemburgom. Shodno tome da je Španija apsolutni pretendent na prvu poziciju, za drugu i treću ekipa selektora Boška Đurovskog trebala bi bitku voditi s Ukrajinom i Slovačkom.
Crna Gora je u grupi G, u Podgorici, bila domaćin Moldaviji, a izabranici selektora Branka Brnovića su slavili pobjedu 2:0 i opravdali epitet favorita.
Za Crnogorce su u 45. i 73. minuti utakmice pogađali njihova najveća zvijezda Mirko Vučinić i Žarko Tomašević.
Crnogorci su do sada imali određenih uspjeha, poput plasmana u baraž za EURO 2012 u Ukrajini i Poljskoj u kojem su eliminisani od Češke Republike. I s večerašnja tri boda imat će težak zadatak u nastojanju da se domognu prvenstva Starog kontinenta. Rusija, Švedska i Austrija imaju iste ambicije, dok su Moldavci i Lihtenštajn autsajderi u toj grupi G.
Osim spomenutih mečeva u Valenciji i Podgorici, večeras su igrani i susreti u grupi G: Rusija - Lihtenštajn 4:0 i Austrija - Švedska 1:1. U grupi C Luksemburg - Bjelorusija 1:1 i Ukrajina – Slovačka 0:1, dok su se u grupi E sastali Estonija – Slovenija 1:0, San Marino - Litvanija 0:2 i Švicarska - Engleska 0:2.
Od ostalih reprezentacija iz regije Zapadnog Balkana Bosna i Hercegovina će u grupi B sutra od 20:45 sati u Zenici dočekati Kipar. U istom terminu u grupi H Hrvatska će u Zagrebu igrati protiv Malte. Srbija je sinoć igrala prijateljski meč u kojem je u Beogradu remizirala sa Francuskom, rezultatom 1:1.
Posjetimo, na Evropskom prvenstvu u Francuskoj, koje će se održati od 10. juna do 10. jula 2016. godine, po prvi put nastupit će 24 reprezentacije. Na finalnom turniru odigrat će se 51 utakmica u 32 takmičarska dana u 10 gradova (Bordeaux, Lens, Lille, Lyon, Marseille, Nice, Paris, Saint-Denis, Saint-Etienne i Toulouse), javlja Anadolu Agency.