U okviru kampanje s ciljem upoznavanja prisutnih sa islamom

Pet navijača učesnika Svjetskog prvenstva u fudbalu u Brazilu primilo je islam, rezultat je dosadašnje kampanje Visokog imamskog vijeća i islamskih pitanja u Brazilu koja je pokrenuta s ciljem upoznavanja prisutnih na svjetskom prvenstvu sa islamom.

John Fontain jedan od daija koji je angažovan u ovoj kampanji kazao je na svom zvaničnom Facebook profilu da je prvih dana prvenstva troje ljudi prihvatilo islam.

John je dodao: "Te dvije osobe su tragale za istinom dugo vremena. Nakon našeg susreta i upoznavanja sa islamskim učenjem oni su, sigurni u ispravnost islama, izgovorili šehadet."

Jedan od njih se zove Umair i već četiri godine traga za pravom vjerom, a drugi je Analdino, Amerikanac iz Kalifornije. On je i prije prihvatanja islama posjetio džamiju u prijestolnici Brazila, gdje je osjetio neobičan duševni smiraj i ugođaj i nakon kratkog razgovora dobio je na poklon prijevod značenja Kur'ana. On je, onda, nakon još jednog razgovora prihvatio islam.

Za bratom Ejmanom šehadet je izgovorio i Breno, vatreni navijač iz Brazila.

Što se tiče drugih dvoje koji su prihvatili islam, njihov identitet još nije poznat, a jedino se zna da su juče u Sao Paoulu, na jugoistoku zemlje, izgovorili šehadet i prihvatili islam.

Fejsal el-Hašimi, koordinator kampanje "Budi daija na Mundijalu" izjavio je za agenciju Anadolija: "Prihvatanje islama određenog broja navijača nakon što su se uvjerili u ispravnost je zapravo suštinski cilj i pravi smisao njihovog dolaska ovdje."

On je još naglasio: "Inovativne metode da've, koje izlaze iz konvencionalnih okvira vezanih isključivo za džamiju, a koje se ogledaju u javnom predočavanju islama pripadnicima svih religija su veoma bitni preduslovi za ostvarenje naših ciljeva."

Ova islamska organizacija je u prethodne dvije sedmice podijelila oko 2.8 miliona knjiga i brošura koje sadrže najosnovnije informacije o islamu kroz 21 centar koji djeluju u svim krajevima Brazila, na desetine svjetskih jezika.