Španski mediji se pitaju

Mediji šokirani ne toliko porazom koliko načinom na koji je izgubljen meč. Del Boske traži da igrači podignu glavu, ali sumnja se uvukla u javnost.

"Bruka", "Kataklizma", "Poniženje", naslovi su koji dominiraju u španskim medijima. Kao da se čitava zemlja probudila iz divnog sna, Holanđani su brutalno spustili šampiona na zemlju.
"Cijela kataklizma, pa mi nikada nismo primili više od jednog gola na dva posljednja EP i Mundijalu. A sada petica. Ovo je najgora od najgorih noćnih mora, hoćemo li se probuditi", piše "El Pais".
Vodeći španski dnevnik se slaže s većinom ostalih da su pogreške u odbrani nedopustive i da je to tim koštalo poraza.
"Dame i gospodo, izgubili smo magiju", saopštava "AS", a ima i sumornih prognoza da je ovo kraj zlatne generacije.
Del Boske traži od igrača da ne plaču, jer "to nije za sportiste", već da ustanu i okrenu se narednim mečevima. Nada postoji, ali španski mediji su jasni, ne mogu se izvlačiti paralele sa startnim porazom od Švicaraca prije četiri godine.
I ostali listovi navode izjave Casillasa i Xavija da im je ovo najteži poraz u karijeri, a opširne analize su pokazale da je Španija pročitana i nadigrana, da i pored vodstva nije uspijevala nametnuti svoj stil igre, niti da nađe rješenje za visoki presing Van Gala.