Svjetska "Dvorana srama"

U svijetlu toga da je na meču južnoameričke verzije Lige šampiona fudbaler Nasionala iz Kolumbije isključen poslije 20 sekundi, odlučili smo da vam predstavimo koji su to neslavni rekorderi svjetskog fudbala i razloge zbog kojih su ušli u takozvanu "Dvoranu srama". Ne brinite, nismo zaboravili i sa naših prostora.

Kolumbijski fudbaler Alehandro Bernal ušao je u historiju Kopa Libertadores pošto je na utakmici između Nasionala iz Montevidea i istoimene ekipe iz Kolumbije dobio najbrži crveni karton u historiji ovog takmičenja.

Glavni sudija Marko Antonio Rodrigez je poslije 20 sekundi isključio Kolumbijca zbog starta nad Maksimilijanom Kalzadom na sredini terena. Međutim, ako ste mislili da je ovo i najbrže isključenje u historiji fudbala, prevarili ste se. Bernal se nalazi tek na 11. mjestu liste najbrže dobijenih crvenih kartona.

Neprikosnoveni rekorder po brzini isključenja jeste Li Tod koji je nastupajući u jednoj amaterskoj ligi na Ostrvu za Kros farm park Seltik 2000. godine na meču protiv Tauton East rich Wonderersa neželjeno napustio igru poslije samo dvije sekunde, odnosno odmah poslije zvižduka za početak meča, što je bio i razlog za njegovo isključenje u neku ruku.

Englez je uputio kritiku na račun glavnog djelioca pravde zato što je ovaj previše jako dunuo u pištaljku "Je…te, to je bilo baš glasno" i odmah bio udaljen sa terena. Kasnije je pravdajući svoj postupak izjavio da psovka nije bila upućena sudiji, već konstatacija jer mu je od zvižduka skoro pukla bubna opna.

I drugu poziciju drži jedan amater iz Engleske, David Prat, kome je trebalo samo sekunda više nego Todu da popije isključenje. On se, čim je čuo znak za početak meča zaleteo u protivničkog igrača i startovao na njega sa dvije noge i dobio direktan crveni karton.

Kada se radi o profesionalnim fudbalerima prvi na listi je igrač Nagoje Tokira Masukave koji je prije tri godine kao posljednji igrač odbrane napravio faul nad igračem Shimicua u petoj sekundi i otišao u svlačionicu prije i nego što je utakmica maltene počela.

Golman Eblsfit Uniteda Preston Edwards je nakon samo devet sekundi od početka meča napravio jedanaesterac i krenuo na prerano tuširanje i tako se upisao u fudbalske knjige kao najbrže isključeni čuvar mreže.

Fudbaleru Bolonje Giesepe Lorenciju bilo je potrebno deset sekundi da dobije crveni karton i time je prvi na listi najbrže isključenih fudbalera koji igraju jednoj od pet najjačih svijetskih liga, a isključen je jer je šutnuo igrača Parme direktno u mošnice.

Kit Gilespi i Ze Karlos su poslati u tunel 12 sekundi, mada irski internacionalac faktički nije ni započeo meč, odnosno isključen je poslije nula sekundi. On je igrajući za Sheffild united protiv Reddinga ušao u igru u 53. minutu i gotovo odmah laktom udario u lice Stivena Hanta, a kako lopta poslije prekida još uvijek nije bila ubačena u igru, Gilespi je faktički dobio crveni, a da nije ni krenula utakmica.

Drugi čuvar mreže koji je ušao u takozvanu "Dvoranu srama" jeste Kevin Presman koji je braneći za Shefild Wednesday 2000. godine igrao rukom van kaznenog prostora i poslije 13 sekundi otišao na tuširanje.

Petnaest sekundi poslije zvižduka za start meča bilo je potrebno Naderu Fatholahiju fudbaleru Mese da na susretu protiv Estegalana napravi prekršaj za isključenje.

Simboličnu desetu poziciju na ovom spisku zauzima još jedan golman Mark Smit iz Kruva koji je u jednom trenutku bio i najbrže isključeni fudbaler u historiji kada je prije dvadeset godina zbog faula nad protivnikom poslije 19 sekundi dobio priliku da se prvi istušira od svih fudbalera na terenu.

Ova lista naravno ne bi mogla da prođe a da ne spomenemo nekog od igrača sa prostora bivđe Jugoslavije, a iako Mateja Kežman se ne nalazi u prvih petnaest igrača na ovoj neslavnoj listi trebalo bi podsjetiti na njegovo čuveno isključenje na Evropskom prvenstvu 2000. godine.

Kada je na meču između Jugoslavije i Norveške napravio faul i dobio crveni karton poslije nešto manje od 90 sekundi provedenih na terenu. Ukoliko želite da vidite taj momenat pustite video na 1:35:15.