Kosovo igra prvi zvanični međunarodni fudbalski meč

Prva međunarodna fudbalska utakmica Kosova igra se danas u 15 časova. U prijateljskom meču Kosovu gostuje selekcija Haitija.

Fudbalska reprezentacija Kosova dočekuje selekciju Haitija na olimpijskom stadionu "Adem Jashari" u Mitrovici. Sve karte su rasprodate za ovaj prijateljski meč.

Za Kosovo je ovo prvi meč i ocjenjuje se kao historijski događaj. Selektor Albert Bunjaki izjavio je da se utakmica sa Haitijem može na simboličan način uporediti kao prvi korak u trci na 10 hiljada metara.

"Ovo je prvi korak i moramo dobro da razmislimo zato što je ovo prva historijska utakmica koja nas sprema na izlazak iz izolacije. Istovremeno smatram da je dobra prilika da počnemo stvaranje jake reprezentacije a najbolja prilika za to je kad počnemo da igramo fudbal", rekao je Bunjaku.

U kosovskoj reprezentaciji su osim golmana koji igra za fudbalski klub Priština, gotovo svi fudbaleri koji igraju u raznim evropskim klubovima, a neki od njih su Loret Sadiku (Helsingborg), Samir Ujkani (Palermo), Fatos Toski (Frankfurt), te Albert Bunjaku (Kaiserslautern).

"Igrači su pozvani na osnovu njihovog iskustva. Neki su bili u reprezentacijama i u procesu su razvoja a neki igrači još nisu eksplodirali", rekao je selekor Bunjaku.

Selektor Haitija Mark Kolat izjavio je medijima da je srećan što će njegova ekipa biti prva koja će igrati sa Kosovom, nakon što je FIFA to odobrila.

"Za mene ova utakmica ima dvostruku važnost. Kao prvo ovo je moja prva utakmica u ulozi trenera Haitija, a kao drugo zadovljstvo mi je da budem prvi protivnik Kosovu. Osjećam se ponosnim što je moja ekipa deo fudbalske historije Kosova", rekao je Kolat.

On je kazao da ne zna dovoljno o sastavu ekipe Kosova. Poznaje samo Adnana Januzaja koji igra za Manchester United i Lorika Canu, koji igra za reprezentaciju Albanije.

Predsjednik Fudbalskog saveza Kosova i nekadašnja fudbalska zvijezda Fadil Vokri izjavio je da ovom utakmicom kosovski sport "izlazi iz izolacije".

Utakmica počinje u 15:00, uz direktan prenos na RTK1.