Januzaj neće igrati

Pripreme za prvi međunarodni prijateljski meč fudbalske reprezentacije Kosova, koji se igra 5. marta protiv Haitija u Mitrovici, teku dobro, rekao je za Anadolu Agency (AA) Erol Salihu, sekretar Fudbalske federacije Kosova.

“Pripreme teku dobro. Imamo jednu agenciju koja aranžira mečeve. Imamo dobre odnose sa Ministarstvom kulture, omladine i sporta, sa Ministarstvom inostranih poslova, sa Vladom, znači svi su uključeni u ovaj projekt”, kaže Salihu.
Vlada Kosova je za ovaj meč izdvojila 50 hiljada, a Ministarstvo kulture, omladine i sporta 25 hiljada eura. Prema odluci zvaničnika Svjetske fudbalske federacije (FIFA) meč Kosovo-Haiti će suditi trojica sudija iz Švajcarske i jedan iz Portugalije, dok će utakmici kao izaslanik predsjednika FIFA-a Sepa Blattera, prisustvovati Walter Gagg, direktor FIFA-e.
Erol Salihu objašnjava da je za meč izabran stadion “Adem Jashari” u Mitrovici, zato što je posljednjih nekoliko mjeseci taj stadion obnovljen i jedini ispunjava kriterijume FIFA-e. Ulaznice će biti u prodaji od subote u osam centara Kosova, a meču će prisustvovati i brojni gosti, počevši od predsjednice Kosova Atifete Jahjage.
“Imaćemo i posebne goste i iz Turske, doćiće Ali Åžen koji je bivši predsjednik Fenerbahce, inače predsjednik kada je Vadil Vokrri igrao u Turskoj, a i ja sam u to vrijeme igrao u Sariyu u Istambulu, dobro se poznajemo. Doćiće i Jerome Champange kandidat za novog predsjednika FIFA-e.”
Salihu napominje da je intresovanje svetskih i regionalnih medija veliko, te da će utakmicu prenositi javni servis, Radio televizija Kosova.
Sastav kosovske reprezentacije za prvi međunarodni meč biće objavljen u nedjelju, 2. marta, kada će biti poznato i da li će u ekipi biti i kosovskih fudbalera koji igraju širom Evrope.
“Odluka Izvršnog odbora FFK je da ne zovemo igrače koji igraju za strane reprezentacije kao naprimer iz Švajcarske gde ima četiri ili pet naših Kosovara, Albanaca sa Kosova, jer oni imaju svjetski šampionat i ne bi bilo moralno da ih pozovemo u sportskom smislu, samo možemo da im naškodimo. Srećom imamo veliki broj talentovanih igrača koji igraju u stranim reprezentacijama kao što su Emir Bajrami, reprezentativac Švedske, koji igra sa Zlatanom Ibrahimovićem, inače igrač Panathinaikosa, Samir Jokanija, bivšeg golmana Albanije, koji igra u Palermu, pa Bunjakua u Nemačkoj…”, kaže Salihu.
On dodaje da niko ne može da tera fudbalere da igraju za Kosovo, ali da bi moralna obaveza bila da dobri igrači poput Adnana Januzaja, koji igra za Manchester United, odigraju barem deset, petnaest minuta što ih ne bi obavezivalo za njihove odluke poslije utakmice sa Haitijem.
“Mislim da je mlad i da ima mnogo pritisaka sa svih strana tako da na ovoj utakmici neće biti prisutan. No, mislim da će na sljedećoj biti jer to ipak međunarodna, ali prijateljska utakmica”, smatra Salihu.
Prema odluci FIFA-e Kosovo može da igra međunarodne prijateljske mečeve, ali bez obilježja države. Salihu u vezi s tim kaže da nema smisla da Kosovo igra utakmice bez svojih simbola sa državama koje su priznale Kosovo, ali da će se odluka FIFA-e poštovati. A prema njegovom mišljenju i utakmica između Kosova i Srbije će kad tad doći na dnevni red.
Komentarišući žrijeb za EURO 2016, koji je odredio da u istoj grupi igraju Srbija i Albanija, sekretar Fudbalske federacije Kosova, kaže da sport može biti prilika za Srbiju da pokaže svoj put ka Evropi.
”Ovo je sportska organizacija, fudbalska organizacija i zna se koji su principi fudbala i ja sam siguran i znam i gospodina Tomislava Karadžića i sve ostale fudbalere i da politika ne treba da se miješa i da pokažu svijetu da će biti jedna zvanična, ali ipak fer play utakmica”, ocjenjuje Salihu.