Pozvali ga na premlaćivanje

Osim Messija putem društvene mreže Facebook na udaru kritika pojedinih Iranaca našla se i Fernanda Lima, voditeljica izvlačenja grupa Svjetskog prvenstva.

Zbog njene zlatne haljine, dekoltea i visokih štikli državna televizija Islamske republike Iran u petak u nekoliko navrata cenzurirala je direktan prijenos žrijeba Mundijala.
Po saznanju da će fudbalska reprezentacija Irana na Svjetskom prvenstvu u Brazilu igrati u grupi „F“ protiv Argentine, Bosna i Hercegovina i Nigerije hiljade Iranci putem društvene mreže Facebook poslalo je poruke uvredljivog sadržaja na zvaničnu stranicu Lionela Messija, superzvijezde „gaučosa“, javljaju agencije.
Kako prenosi Anadolu Agency (AA), pojedini su pozvali i na premlaćivanje jednog od najboljih fudbalera svijeta svih vremena, a Argentincu Messiju upućeno je i na hiljade pogrdnih riječi.
Ipak, sa druge strane, uvrede na računa Messija izazvale su oštru reakciju brojnih Iranaca koji su izrazili podršku Barceloninom igraču, te mu uputili izvinjenje za postupke svojih sunarodnjaka.
"Kao Iranac želim da ti se izvinim. Iranski narod nisu samo oni koji te vrijeđaju. Nismo svi isti ", rekao je Ali u postu objavljenom na engleskom jeziku.
I Iranski nogometni savez izrazio je žaljenje, kao i nekoliko iranskih reprezentativaca.
No, Messi nije bio jedina meta iranskih korisnika društvenih mreža. Brazilski model Fernanda Lima, voditeljica izvlačenja grupa Svjetskog prvenstva, također, našla se na njihovom udaru. Zamjeraju joj na zlatnoj haljini i dekolteu, ali i visokim štiklama, te ističu da je bila „neprikladno odjevena po standardima Islamske republike“, gdje žene su dužne po zakonu da pokriju svoju kosu i većina njihovih tijela. Radi Limine garderobe direktan prijenos putem državne televizije Irana u nekoliko navrata je cenzuriran.
Kako bi „spasili obraz u svijetu“ grupa Iranaca napravila je i stranicu na Facebooku pod nazivom „Iranci se izvinjavaju Fernanda Limi i Leo Messiju“. Do sada grupa je okupila oko 20.000 osoba, izvještava Anadolu Agency.