"U kandžama kladioničarske mafije"

Utakmica Lige Europe između slovenskog Maribora i belgijskog Klub Bruggea, odigrana 2011. godine, završena pobjedom Belgijanaca rezultatom 4:3, je namještena, tvrdi Rudolf Stiner.

Riječ je o čovjeku koji je svojevremeno radio pri UEFA i bio je dio tima zaduženog za borbu protiv korupcije. On je ovu tvrdnju iznio u dokumentarnom filmu "U kandžama kladioničarske mafije", emitiranom u ponedjeljak na njemačkoj postaji ARD.
"Na dan utakmice moj izvor sa Balkana me je obavijestio da bi trebalo da obratim pozornost na tu utakmicu", izjavio je Stiner i otkrio detalje: "Rečeno mi je da će 20 minuta prije završetka utakmice velike sume novca biti uplaćene na pobjedu gostiju ( Bruggea ). To je značilo da će u posljednjih dvadesetak minuta Brugge morati postići četiri gola, jer je Maribor vodio 3:0. Golovima Dirara ( dva ), Akpala i Donka, Belgijanci su režirali veliki preokret i dobili izgubljen meč.
Oglasio se i belgijski klub povodom teških optužbi bivšeg operativca UEFA.
"Obaviješteni smo da je naša utakmica protiv Maribora bila tema razgovora na njemačkoj televiziji. Stav kluba je da je to bio izuzetan preokret i igrali smo zaista odlično u posljednjih 25 minuta. Pobjedu smo ostvarili prolivši krv, suze i znoj.