PRESEDAN ZBOG GRAĐANA

Mjesecima iza nas se priča o mogućem izbacivanju Manchester Cityja iz Premiershipa zbog brojnih kršenja finansijskog fair-playa, a dok se čeka historijsko suđenje Građane bi moglo spasiti upravo vodstvo lige.

Naime, engleski medji objavili su da Premiership planira promjenu pravila nekoliko mjeseci prije suđenja Cityju za kršenje 115 pravila finansijskog fair-playa (FFP).

Optužnice su podignute u februaru prošle godine, a nakon kontinuiranih razgovora advokata Manchester Cityja i čelnika Premier lige, dogovoreno je da suđenje bude na jesen ove godine.

Prethodno su bodovi oduzeti Evertonu i Nottingham Forestu ove sezone, a sada Daily Mail najavljuje da će liga kaznu oduzimanja bodova zamijeniti "taksom na luksuz".

Takav porez postoji u NBA ligi, a sve ukazuje na to da će tom promjenom City biti spašen teške kazne, pošto bi mu plaćanje iste bio neuporedivo povoljniji ishod suđenja.

Navodno su čelnici klubova već razgovarali o toj mogućnosti, koja bi mogla da bude usvojena već u junu mjesecu na sastanku. Navodno je sedamnaest ekipa za tu odluku, dok je za donošenje odluke potrebno četrnaest glasova.

Oni smatraju da klubovi ne bi trebalo da budu kažnjeni ukoliko troše svoj novac na način da mogu da ispadnu u niži rang, već da bi to trebalo uraditi finansijski i da bi za potrošnju iznad određene sume u odnosu na stanje u samom klubu morali da plaćaju penale.

Sredstva koja bi se sakupila preko takvih kazni bi se potom redistribuirala klubovima koji su se pridržavali pravila, što bi donekle uvelo ravnotežu.