PROMJENA DRŽAVLJANSTVA

Dugogodišnji reprezentativac Njemačke Mahmoud Dahoud odlučio je zamijeniti sportsko državljanstvo i postati reprezentativac rodne Sirije.

Prvak Evrope do 21 godine s reprezentacijom Njemačke debitovao je i kod Joachima Lowa protiv Turske 2020. godine za seniore, ali kako nije igrao u zvaničnim utakmicama i čekao je nastup, imao je priliku promijeniti državljanstvo.

Kako prenosi ugledni Sky Sports, to je na kraju i učinio te se odlučio igrati za zemlju svog porijekla.

Vezni igrač Brightona na posudbi u Stuttgartu proveo je cijelu karijeru igrajući za različite uzraste selekcije Njemačke.

Dahoud je sada na vrhuncu forme, a već je obavijestio svoju bivšu i novu reprezentaciju o promjeni sportskog državljanstva.

"Vrlo brzo me zanijela ideja da igram za Siriju. Odrastao sam u Njemačkoj, proveo cijeli život ovdje i bio sam ponosan što igram u omladinskim i seniorskoj selekciji. Njemačka je moj dom, ali je Sirija zemlja mog porijekla i moja rodna zemlja. Sretan sam što ovo radim i veselim se projektu", rekao je veznjak Stuttgarta.

Dahoud će iznenada postati i najveća zvijezda sirijskog nogometa jer ova reprezentacija nema mnogo reprezentativaca u inostranstvu. Debitovat će u duelima protiv Mijanmara na narednom okupljanju.