UHAPŠEN U DUBAIJU

Kontroverzni nizozemski nogometaš Quincy Promes osuđen za trgovinu drogom i napad nožem na rođaka, neće biti izručen Nizozemskoj nakon hapšenja na aerodromu u Dubaiju.

Bivši igrač Twentea, Go Ahead Eaglesa, Sevile i Ajaxa priveden je na graničnoj kontroli i zabranjen mu je povratak sa saigračima iz moskovskog Spartaka u Rusiju.

Promes je priveden zbog udesa i bijega u saobraćajnoj nesreći u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a ruski list Sport Express prenosi da će Promes izbjeći zatvor zbog tog zločina i da će umjesto toga biti novčano kažnjen.

"Provjerili smo izvještaje o Promesovom hapšenju i od naše kontakt osobe smo saznali da je Promes uhapšen zbog lokalnog zločina, a ne zbog zločina počinjenih u Nizozemskoj. Za sada nećemo odgovoriti na pitanje da li ćemo ili ne tražiti njegovo izručenje", saopćilo je nizozemsko tužliteljstvo.

Promes se suočava se sa šestoodišnjom zatvorskom kaznom nakon što je utvrđeno da je pomagao pri krijumčarenju 1.300 kilograma kokaina, a prošle godine već je bio osuđen na dvije godine zatvora zbog napada nožem na svog rođaka, počinjenog 2020. godine.

Ruska štampa sugeriše da su tamošnje vlasti intervenisale na visokom nivou kako bi osigurale da se Promes vrati u Rusiju i da ne bude izručen Nizozemskoj.

Promes je od 2021. član moskovskog Spartaka, čiji je dres nosio i od 2014. do 2018. godine, a igrao je i za Twente, Sevillu i Ajax.

Za reprezentaciju Nizozemske je upisao 50 nastupa i postigao sedam golova.