LIGA PRVAKA

Branilac titule prvaka Evrope Manchester City uspješno je krenuo u nokaut-fazu gostujućom pobjedom nad Kopenhagenom rezultatom 3:1 na kultnom Parkenu.

Utakmicama osmine finala večeras je nastavljena Liga prvaka, a odigrana su dva prva duela. Prednost uoči revanša ostvario je Manchester City, koji želi odbraniti titulu u najelitnijem nogometnom takmičenju.

Počelo je ofanzivom gostiju. U sedmoj minuti Ruben Dias je mogao dovesti goste u vodstvo, a samo tri minute kasnije Manchester City je poveo.

Kevin de Bruyne je dobio loptu od Phila Fodena i postigao svoj prvi ovosezonski gol u Ligi prvaka nakon što je imao višemjesečnu pauzu zbog teške povrede i operacije.

Nastavio je City dominaciju, ali su se njegovi napadači propisno ispromašivali. Erling Haaland je mogao udvostručiti prednost lijepim makazicama, ali su one iz obećavajuće pozicije otišle daleko od gola.

No, u 34. minuti poravnanje i ludnica na Parkenu. Magnus Mattsson je postigao predivan gol s distance za poravnanje na 1:1.

Na sreću po goste, taj gol ih nije poremetio i već u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena Bernardo Silva vrlo lijepim golom vraća Građanima prednost.

Problem za City je povreda Jacka Grealisha kojeg je u toku utakmice zamijenio Jeremy Doku. I drugo poluvrijeme donijelo je dominantnu igru Cityja, čija prednost nikada nije ugrožena.

Golman Kopenhagena Kamil Grabara je briljirao na domaćem golu i on je glavni razlog zašto City nije ostvario ubjedljiviju pobjedu.

U 54. minuti spasio je svoj gol nakon sjajnog udarca Kevina De Bruynea, a na visini zadatka bio je i u 70. minuti kada je zamalo pogodio Jeremy Doku.

Do kraja utakmice Phil Foden je uspio postaviti konačnih 3:1 za Građane koji su tako jednom nogom zakoračili u četvrtfinale. Pogodio je u drugoj minuti nadoknade nakon sjajne akcije.

Završeno je rezultatom 3:1 za Manchester City i nema dileme da je ekipa Pepa Guardiole apsolutni favorit za plasman u četvrtfinale Lige prvaka. Dvije ekipe revanš će odigrati 6. marta na Etihadu u Manchesteru.

Rezultat i strijelci:

Kopenhagen - Manchester City 1:3 (Mattsson 34' / De Bruyne 10', Silva 45+1', Foden 90+2')