TRI GOLA FODENA

Nogometaši Manchester Citya su pobijedili Brentford u 23. kolu engleskog Premiershipa rezultatom 3:1 i tako se vratili na drugo mjesto na tabeli.

Na ovoj utakmici je oboren rekord po broju postignutih golova u jednom kolu engleskog Premiershipa koje je bilo izuzetno efikasno budući da je na deset utakmica postignuto 45 pogodaka.

Što se tiče samog susreta, u desetoj minuti je Julian Alvarez bio u ozbiljnoj prilici, ali je Mark Flekken zaustavio njegov udarac baš kao i četiri minute kasnije kada su isti akteri bili u glavnim ulogama. Već u 15. je zaprijetio Kyle Walker, no golman Brentforda je još jednom bio na visini zadatka da bi šest minuta kasnije krunisao svoju sjajnu partiju i asistencijom.

Da, dobro ste pročitali, asistencijom za vodeći gol domaćeg sastava. Uputio je dubinsku loptu za Neala Maupayja koji je iskoristio sjajnu šansu i doveo Brentford u vodstvo. Flekken je i u nastavku prvog dijela nastavio sa vrhunskom partijom pa je u 24. minuti zaustavio zicer Erlinga Haalanda, a onda je i tri minute kasnije spriječio Joška Gvardiola koji je sjajno šutirao, no golman Brentforda je bio na visini zadatka.

Igrala se 42. minuta susreta kada je još jednom hrvatski defanzivac bio u prilici, no lopta je otišla pored gola da bi dvije minute kasnije Phil Foden šutirao, a lopta je zamalo ispala iz Flekkenovih ruku i završila u korneru. Tu nije bio kraj uzbuđenja u prvom dijelu budući da je u 45. minuti susreta Kevin de Bruyne sjajno šutirao, ali je Flekken još jednom vrhunski intervenisao i spasio domaće.

Kada se činilo da će Brentford otići na poluvrijeme s prednosti, Građani su stigli do izjednačenja rezultata u trećoj minuti sudijske nadoknade, a u strijelce se upisao Phil Foden koji je iskoristio grešku Pinnocka i rutinski savladao Flekkena te postavio konačan rezultat prvog dijela.

Svega osam minuta u nastavku bilo je dovoljno Građanima da u potpunosti preokrenu rezultat, a u strijelce se ponovo upisao Phil Foden koji je pogodio nakon asistencije Kevina de Bruynea i doveo City u vodstvo rezultatom 2:1. Deset minuta kasnije je Joško Gvardiol fantastičnom reakcijom spasio City poslije udarca Neala Maupaya te je prednost ostala na strani gostiju.

Phil Foden je briljirao na ovom susretu, a to je potvrdio u 70. minuti uspio postići još jedan gol i tako kompletirati hat trick, a zahvaljujući njegovom golu oboren je rekord po broju pogodaka u jednom kolu engleskog Premiershipa. Rekord prije ovog kola je bio 44 gola u deset utakmica iz septembra 2020. godine, a uoči ove utakmice je bilo postignuto 41 gol u devet odigranih susreta.

Na Gtech Community stadionu smo vidjeli četiri pogotka tako da smo došli do brojke od 45 golova u deset utakmica odnosno 4.5 po utakmici čime je postavljen novi rekord po broju pogodaka u jednom kolu najjače lige svijeta.

Do kraja nije bilo promjene te je ostalo 3:1. City sada ima 49 bodova iz 22 utakmice, dva manje od vodećeg Liverpoola koji ima susret više dok je Brentford 15. sa 22 osvojena boda. Brentford će u sljedećem kolu gostovati kod Wolvesa dok će City na svom terenu ugostiti Everton.