Goal.com odabrao

Pep Guardiola jedan je od najboljih trenera svih vremena. S Barcelonom, Bayernom i Manchester Cityjem osvojio je 37 trofeja.

Gdje god je radio, brzo bi nametao prepoznatljiv stil igre, a igračima je usađivao pobjednički mentalitet, glad za pobjedama, što je rezultiralo brojnim titulama.

Guardiola je pomogao velikom broju igrača da procvjetaju, izvlačio je ono najbolje iz Lionela Messija, Andresa Inieste, Philippa Lama, Kevina De Bruynea, Erlinga Haalanda i mnogih drugih. No, postoje igrači koji nikad nisu prihvatili njegov (ultrazahtjevan) način rada.

Posljednji igrač koji nije prihvatio trenerove ideje je Kalvin Phillips. On je 2022. godine došao u City iz Leedsa za naknadu od 49 miliona eura. Status startera imao je samo šest puta u svim takmičenjima, što znači da je u prosjeku koštao nešto više od osam miliona eura po startu.

Engleskog veznjaka može utješiti činjeica da on nije jedini koji je bio silno uzbuđen zbog saradnje sa Guardiolom, ali je silno požalio što je potpisao za njega.

Portal Goal.com sastavio je listu najvećih Guardiolinih promašaja. Na popisu je 10 igrača za koje je plaćeno 390 miliona eura.

Najveći promašaj u Guardiolinoj karijeri, smatraju novinari Goala, jeste Zlatan Ibrahimović.

Ibrahimović je 2009. godine stigao kod Guardiole u Barcelonu iz Intera za gotovo 70 miliona eura. Međutim, trener i napadač nikad nisu "kliknuli".

Ibrahimović je u svojoj autobiografiji "Ja sam Zlatan", Guardiolu nazvao "idiotom od menadžera".

- Messi, Xavi, Iniesta, cijela ekipa - bili su kao školarci. Svako je radio kako mu je rečeno. Nisam se uklopio, nikako - prisjetio se Ibrahimović.

Lista najvećih Guardiolinih promašaja:

1. Zlatan Ibrahimović

2. Benjamin Mendy

3. Kalvin Phillips

4. Dmytro Chyhrynskyi

5. Claudio Bravo

6. Joao Cancelo

7. Medhi Benatia

8. Martin Caceres

9. Nolito

10. Mario Gotze

Faktor