OTKRIO NJEGOV BIOGRAF

Jedan od najboljih trenera svih vremena Pep Guardiola je jedan od najvećih ako ne i najveći revolucionar u svijetu nogometa.

Za mnoge je najbolji trener svih vremena je trenutno na klupi Manchester Cityja sa kojim želi odbraniti naslov prvaka Evrope i Engleske.

Sa Građanima ima ugovor do ljeta 2025. godine, a mnogo se špekuliše gdje će nastaviti karijeru. Prije četiri godine je dao naslutiti da želi novi izazov, a to bi mogao biti reprezentativni nogomet.

"Sljedeći korak mogao bi biti treniranje reprezentacije, budem li imao priliku. Moram se odmoriti nakon Cityja. Možda će to biti put koji izaberem. Volio bih biti selektor na Euru, Copa Americi ili Svjetskom prvenstvu", rekao je Guardiola 2021. godine.

A prema riječima Guardiolinog biografa Martija Pernarnaua, ta reprezentacija nikada neće biti nogometna selekcija Španije.

"Ne mislim da postoji sportski razlog zašto Guardiola ne može trenirati špansku reprezentaciju, ali postoji društveni. Mislim da postoji nekoliko društvenih razloga. Očito je da bi odbio biti selektor Španije i da takvo što nije moguće", rekao je Pernarnau za Marcu te zatim dodao:

"Značajan dio Španaca misli drugačije od Pepa i zato postoji velika prepreka, ali to je nešto društveno. Ne mislim da je to politički. Mislim da nikada ne bi mogao ući ni u planove Španskog saveza, ali iz istog razloga. To bi izazvalo nepotreban sukob za obje strane. Zašto biste htjeli upasti u tu zbrku? Tako ja vidim stvari".

Slavni Španac je triput osvajao Ligu prvaka, a dvaput je osvajao nagradu za najboljeg trenera godine. Sa Cityjem je osvojio 16 trofeja od čega čak pet titula Premiershipa i Ligu prvaka.