KVALIFIKACIJE ZA EP

Nogometna reprezentacija Izraela danas kreće na Kosovo, gdje će u nedjelju igrati protiv domaće reprezentacije u okviru kvalifikacija za EP, a Izraleci susret shvataju kao mnogo važniju stvar od nogometne utakmice i zato su pripremili poseban performans.

Naime, prema pisanju tamošnjih medija, nogometaši će po direktivi državnog vrha iskoristiti ovo gostovanje kako bi poslali poruku o dešavanjima tokom njihove opsade Gaze.

U pripremama za put, Nogometni savez Izralea se opremio velikim paketima koji uključuju i promotivni materijal, kako bi se iskoristila međunarodna scena za predstavnje materijala na treninzima, konferencijama za štampu i utakmicama.

To uključuje, između ostalog, desetine fotografija otetih Izraelaca, uključujući postere i specijalne majice koje će igrači nositi s natpisom "Naše srce je zarobljeno u Gazi".

Izraleci su čak dobili i odobrenje za održavanje minute šutnje u znak sjećanja na ubijene na naredne dvije "domaće" utakmice u Mađarskoj protiv Švicarske i Rumunije.

Napadač španske Granade Shon Weissman otvoreno je govorio o tome kako se osjećaju nogometaši Izralea.

"Ne možete baš razmišljati o nogometu. Ali, ako postoji nešto i najmanje što nam omogućava da izmamimo osmijeh mi smo tu da to uradimo. Očigledno, to nam daje motivaciju. Jučer sam posjetio vojnike i mi smo njihovi najveći navijači. Ako kroz nogometnu utakmicu, koja izgleda kao nešto tako nezanimljivo i važno, možemo izmamiti osmijeh našoj zemlji, dat ćemo sve od sebe", rekao je Weissman, dodavši:

"Moje srce je uvijek u Izraelu, čak i kada nisam ovdje. Nadam se da ćemo čuti dobre vijesti. Nisam govorio o svojoj privatnosti i svojoj porodici. Imam ženu i dvoje djece koji su mi sve, oni su najvažniji i vidio sam da pričanje ili bilo šta drugo ne pomaže. Nije lako vrijeme za nas. Biti Jevrej u Evropi nije baš najzabavnije", dodao je napadač Granade.

Izrael trenutno u kvalifikacijama zauzima treće mjesto u grupi I, iza selekcija Rumunije i Švicarske, ali još uvijek imaju realne šanse da se plasiraju na smotru najboljih evropskih selekcija.

Tabela:

 
Standings provided by Sofascore