SJAJNI ARGENTINAC

Lionel Messi osvojio je Zlatnu loptu, nagradu za najboljeg nogometaša svijeta u sezoni 2022./23. koju dodjeljuje France Football. Iza Messija su ostali Erling Haaland i Kylian Mbappe.

U izboru je učestvovao po jedan novinar iz svake od 100 najbolje rangiranih zemalja po FIFA-inoj ljestvici. Glasali su tako da su odabrali pet igrača kojima su davali od jednog do pet bodova.

Messijevu sezonu obilježilo je osvajanje Svjetskog prvenstva s Argentinom. Kao kapiten podigao je trofej u Kataru te je proglašen najboljim igračem turnira s učinkom od sedam pogodaka i tri asistencije.

S Paris Saint-Germainom osvojio je francusko prvenstvo, a u 41 klupskom nastupu u svim natjecanjima imao je 21 gol i 20 asistencija. Nakon toga je u ljetnom prijelaznom roku potpisao za Inter Miami.

“Imao sam sreću”

”Imao sam sreću biti u najboljem klubu na svijetu i u moćnoj ekipi u kojoj sam mogao osvojiti sve. Nikad nisam odustajao, čak ni u lošim trenucima, kad nisam mogao. Srećom, sve se promijenilo. Bez sumnje, danas navijači Barce slave dvije Zlatne lopte. Moju i Aitaninu”, rekao je Messi na početku pobjedničkog govora pa nastavio:

”Sve dok mogu nastaviti igrati, igrat ću, to je ono što volim. Ne mogu reći datum povlačenja, samo igram i uživam. Erling i Kylian? To su dvije takmičarske zvijeri. Dobro poznajem Kyliana, a kod Erlinga morate vidjeti na koji način slavi golove. Očekujem da će se njih dvojica ubuduće tući za ovu nagradu. Zaslužili su.”

Reakcija Haalanda i Mbappea

Davidu Beckhamu je pripala čast pročitati ime pobjednika, a bilo je zanimljivo vidjeti reakcije drugoplasiranog Haalanda i trećeplasiranog Mabppea kad su čuli da je čudesni Argentinac osmi put dobio nagradu.

Messiju je ovo osma Zlatna lopta u karijeri, čime je podebljao svoj rekord – idući najbolji je Cristiano Ronaldo s pet osvojenih nagrada. Messi je dosad Zlatne lopte osvajao 2009., 2010., 2011., 2012., 2015., 2019. i 2021. godine.