ŠTA ĆE REĆI KLOPP?

Engleski mediji pišu da je klub iz Saudijske Arabije Al-Ittihad poslao najveću ponudu u historiji nogometa za Mohameda Salaha, a ukoliko bi se ispunili bonusi iz ugovora, taj transfer bi mogao koštati 251,5 miliona eura.

Kako se navodi, ponuda Al-Ittihada iznosi 175 miliona fiksno, a delegacija kluba iz Saudijske Arabije se od subote nalazi u Engleskoj gdje pokušava izvršiti pritisak na Liverpool kako bi pustio svoju najveću zvijezdu.

Ipak, menadžer Redsa Jurgen Klopp u više navrata je rekao kako nema nikakvu namjeru da pusti Salaha, a posebno iz razloga što klub nema vremena da pronađe zamjenu. Također je i govorio upravo o problemu da klubovi iz Saudijske Arabije, nakon što prijelazni rok završi u Engleskoj, dovode igrače u svoje redove.

Dalje se dodaje kako Al-Ittihad nudi Salahu sedmičnu platu i iznosu od gotovo tri miliona eura, uz razne poticaje s kojima bi zaradio još više. U to je uključen procenat od prodaje dresova, bonusi za svaku pobjedu, ali i ulogu ambasadora u barem tri najveće kompanije u Saudijskoj Arabiji.

Salah ima važeći ugovor s Liverpoolom do ljeta 2025. godine, a u dosadašnjih 309 mečeva za Redse, postigao je 188 pogodaka te upisao 81 asistenciju.

Najskuplji transfer u historiji nogometa je onaj Neymara 2017. godine kada je iz Barcelone otišao u PSG za 222 miliona eura, mada je činjenica da je Neymar tada "otkupio" svoj ugovor, odnosno da je svojim novcem platio ugovor i nakon toga kao slobodan igrač otišao u PSG. Ipak, to se vodi kao transfer u kojem je plaćeno obeštećenje.

Najskuplje obeštećenje koje je jedan klub platio za igrača je 145 miliona eura, koliko je PSG platio za Kylina Mbappea 2017. godine, kada ga je doveo iz Monaca, dok je drugi transfer Joao Felixa iz Benfice u Atletico Madrid za 126 miliona eura. U spomenute brojke nisu uključeni bonusi.