PODIJELJENI STAVOVI

Iz dana u dan nove nogometne zvijezde stižu iz Evrope u Saudijsku Arabiju, a dok još uvijek ne znamo kako će u konačnici tamošnji klubovi izgledati nakon prijelaznog roka, zanima nas da li ćete vi pratiti saudijsku Pro ligu.

Kada je Cristiano Ronaldo u januaru zamijenio dres Manchester Uniteda za onaj iz Al-Nassra, izjavio je da će saudijska liga biti među najjačih pet u narednih nekoliko godina. Izjava je izazvala ismijavanje brojnih, no znao je Portugalac šta govori.

Samo pola godine kasnije, Ronaldov odlazak u Saudijsku Arabiju pratile su desetine igrača iz Evrope, među kojima su i velike zvijezde poput posljednjeg osvajača Zlatne lopte Karima Benzeme.

Nizali su se veliki transferi, a bilo je tu i odbijenica poput one Kyliana Mbappea, Luke Modrića i Lionela Messija. Najnovija zvijezda koja je stigla na arabijski poluotok je Neymar koji je danas prošao ljekarske preglede u Al-Hilalu.

Kako prijelazni rok još uvijek nije završen, tako se mogu očekivati novi megatransferi finansijski moćnih klubova iz Saudijske Arabije čijim ponudama ne mogu parirati ni oni najveći evropski.

Tako smo došli do spiska kojeg čine Cristiano Ronaldo, Karim Benzema, Roberto Firmino, Marcelo Brozović, Neymar, N'Golo Kante, Sadio Mane, Riyad Mahrez, Kalidou Koulibaly, Sergej Milinković-Savić, Allan Saint-Maximin, Stefan Savić, Edouard Mendy, Fabinho, Alex Telles, Jordan Henderson, Ruben Neves, Jota, Seko Fofana, Malcolm, Franck Kessie... U pitanju su igrači koji su u 2023. godini odlučili stići u Saudijsku Arabiju.

Ipak, bez obzira na to, postoje oni koji ne žele pratiti saudijski nogomet. Jedan od razloga je i taj što smatraju Evropu najelitnijim svjetskim nogometom i onim što vrijedi gledati, bez obzira kakvi igrači se tu nalaze. Drugi razlog je, pak, to što u saudijskom nogometu nema tolike draži zbog trofeja za koje se ovi klubovi bore, a treći razlog je i to što su fanovi na ovim prostorima navikli na klubove koje vole i oni se mahom nalaze u Evropi.

No, sigurno će saudijska Pro liga dobiti i svoje fanove u Evropi koji žele svoje junake gledati još uvijek putem malih ekrana. Stoga, odgovorite nam da li ćete pratiti saudijski nogomet od početka nove sezone.