TRENER CITYJA

Manchester City prvi je put u historiji prvak Evrope. U finalu ovosezonskog izdanja Lige prvaka svladao je milanski Inter 1:0. Pogodak vrijedan titule postigao je Rodri u 68. minuti. City je tako upotpunio uspješnu sezonu u kojoj je osvojio i Premier ligu i FA kup, a Pep Guardiola je treći put u trenerskoj karijeri osvojio Ligu prvaka, čime se na drugom mjestu vječne ljestvice izjednačio sa Zinedineom Zidaneom i Bobom Paisleyjem. Na vrhu je Carlo Ancelotti s četiri naslova.

Guardiola je u Cityju od 2016. i sad je napokon uspio osvojiti jedini trofej koji ga je proganjao otkako je došao u Englesku. Nakon utakmice je naglasio da je umoran, ali zadovoljan.

”Stvarno sam umoran, smiren sam i zadovoljan. Tako je teško osvojiti ovaj trofej. Inter je igrao odlično. Mojim sam igračima na poluvremenu rekao da budu strpljivi i da će prilika doći. Da bi se osvojila Liga prvaka, potrebno je imati i sreće. Ederson je branio, oni su promašivali, mogli su i izjednačiti. Ovo takmičenje je kao bacanje novčića. Ipak, mi smo ga osvojili. Ovo je bilo zapisano u zvijezdama”, rekao je Guardiola nakon utakmice pa dodao:

”Nismo bili na najboljoj razini. Nakon SP-a smo se digli u formi, ali ovu utakmicu nismo odigrali najbolje. Nemam snage i energije razmišljati o idućoj sezoni, to je nemoguće. Treba nam odmor. Sezona je bila preduga. Igrače sad čekaju utakmice za reprezentacije, nakon cijele sezone moraju igrati nove utakmice. Pozivam UEFA-u i FIFA-u da razmisle o tome. Ovo je previše. Naslov ćemo proslaviti u hotelu s porodicama i prijateljima. U ponedjeljak je parada u Manchesteru.”